De la anul, România ar putea avea mai puțini deținuți în închisori. În februarie 2014, trebuie sã intre în vigoare noul Cod Penal și cel de Procedurã Penalã, care va aduce multe modificãri în Justiție. Legea reduce multe pedepse, iar unele fapte nu mai sunt incrimitate. Asta poate însemna o avalanșã de procese intentate de deținuți care vor cere sã fie eliberați sau sã primeascã pedepse mai mici. Consiliul Superior al Magistraturii a cerut o evidențã a persoanelor care s-ar putea afla în aceastã situație.
ANGELICA ENAGHE, avocat: "În noul Cod Penal aceastã infracțiune are ca subiect activ numai funcționarul public, nu și cel privat, astfel încât o persoanã care se aflã în executarea unui mandat de cinci ani (...) are posiblitatea de a ieși mai repede din penitenciar!"
Persoanele condamnate pentru înșelãciune la pedepse mai mari de cinci ani de închisoare vor avea și ele parte de o veste bunã.
ANGELICA ENAGHE, avocat: "Dacã astãzi existã o persoanã condamnatã pentru o infracțiune de înșelãciune la o pedeapsã de 10 ani, aceastã pedeapsã (...) va fi redusã de instanțã la maximul prevãzut de noul Cod, adicã cinci ani."
MONICA PREJMEREANU, purtãtor de cuvânt al CSM: "Ar conduce, pe de o parte, la evitarea unor procese la CEDO, procese declașate de persoane aflate într-o eventualã situație de prelungire a detenției. S-ar rezolva parțial problema supraaglomerãrii instanțelor, situație existentã și acum."
Instanțele, însã, riscã sã se blocheze, dacã toate cererile de aplicare a legii mai favorabile vor fi soluționate odatã cu intrarea în vigoare a noilor coduri.
prin telefon, HORAȚIU DUMBRAVÃ, membru CSM: "Vom face o evaluare împreunã cu Ministerul Justiției și cu Administrația Naționalã a Penitenciarelor, în lunile august-septembirie, ca pânã pe 1 februarie 2014 sã avem o evaluare a persoanelor care ar beneficia de legea mai favorabilã."
În România, sunt încarcerate peste 30 de mii de persoane, iar gradul de ocupare este de peste 120 la sutã.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a respins, pentru prima dată, o cerere de daune formulată de doi foști deținuti din România, care se plângeau de condițiile de detenție. Magistrații europeni și-au motivat decizia...
Închisori construite din împrumut! Legea recursului compensatoriu a fost abrogată, dar România trebuie să se conformeze directivei europene privind asigurarea condițiilor decente în penitenciare. Prin urmare, statul român...
Mandatul lui Tudorel Toader la ministerul Justiției, marcat de incompetență și nepăsare! Asta susțin reprezentanții Federației Sindicatelor din Penitenciare într-un comunicat de presă. Potrivit comunicatului, Toader a blocat...
Ministrul Justiției ia atitudine în privința legii recursului compensatoriu! Tudorel Toader se întâlnește mâine, cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a-i prezenta o analiză privind efectele legii, dar și propunerile sale pentru remedierea situației.
Protestele angajaților din penitenciare au intrat într-o nouă fază. Începând de astăzi, ei vor protesta în fața închisorilor unde lucrează, conform unui calendar stabilit pentru întreaga lună septembrie. Primul protest a fost organizat...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019