Tabără de sculptură, în Chitila! Timp de o lună de zile, cinci artiști consacrați, mai exact Carmen Tepșan, Cristian Pentelescu, Panaite Chifu, Adrian Curcan și Corneliu Tache, vor da viață unor blocuri masive de marmură prin lucrări care, ulterior, vor înfrumuseța orașul Chitila.
CRISTIAN PENTELESCU, coordonator proiect ”Simpozionul de sculptură actual, care se desfășoară în acest spațiu frumos, este inițiativa Consiliului Județean Ilfov, prin Direcția de Cultură a dânșilor. Sunt cinci sculptori, o echipă de cinci sculptori, de profesioniști, cu o operă în spate. Fiecare sculptor are proiectul personal, deci nu este o temă impusă. Fiecare își transpune, la o scară monumentală, un proiect mai vechi sau un proiect nou. Eu, personal, îmi reiau o lucrare mai veche pe care o adaptez la marmură.”
CARMEN TEPȘAN, sculptor ”Inspirația a venit de la loc. M-am uitat, la început, pe hartă, să văd unde este locația și am văzut meandra pe care o face lacul acesta. Am pornit de la meandra asta a lacului și, pe urmă, cu noile construcții, cu amenajările, am gândit o lucrare abstractă, pornind de la formele acestea mari ale locului.”
PANAITE CHIFU, sculptor ”Toată lumea, din când în când, are niște necazuri. De aceea, m-am simbolizat, pe mine și pe toți privitorii mei, cu o formă care tinde către perfecțiune, așa cum, bănuiesc eu, este sufletul nostru. Acesta este inclus într-un fel de nor, care simbolizează toate chestiile care ne fac să suferim, dar nu întotdeauna în sens negativ. Sigur că se poate spune și mai mult de atât. Totul depinde și de fiecare spectator, când ajunge la lucrare, cu speranța că nu vine și cu spray-ul în mână, să o murdărească, ci mai mult să se gândească, să vadă ce am vrut să transmit prin această compoziție, cum zicem noi artiștii.”
Lucrările vor fi executate în marmură de Rușchița și, la final, vor avea dimensiuni monumentale. Inedit este și modul în care sunt executate operele de artă.
CARMEN TEPȘAN, sculptor ”La începuturi, acum vreo 30 și ceva de ani, în primele mele tabere, am lucrat numai cu dalta și cu ciocanul, pentru că nu existau sculele electrice. Am lucrări în țară, care sunt lucrate manual, dar, acum, fiindcă ne-am modernizat cu totul, putem aborda și altfel piatra. Deci, nu numai cioplind-o ușor, ci, cu sculele astea electrice, putem tăia foarte mult, deci, avem spor la lucru.”
Cine dorește să admire măiestria artiștilor poate participa la acest atelier de lucru, bucurându-se de etapele premergătoare nașterii operei de artă.
CARMEN TEPȘAN, sculptor ”Aici, la stadionul orășenesc, strada Păcii, numărul 24, toată lumea poate să vină să vadă cum lucrăm, cum evoluează lucrările și, probabil, la final, partea finită.”
Lucrările rezultate vor fi expuse publicului larg, în orașul Chitila, și vor rămâne în patrimoniul localității și al județului Ilfov.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019