In fiecare an, aproape de finalul verii, credincioșii marchează Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Este o zi de post și rugăciune, care amintește de gestul lui Irod. Aceasta a poruncit retezarea capului celui cunoscut ca Inainte-mergătorul, Vestitorul și Botezătorul Mântuitorului Isus. Pentru că se temea că Ioan ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât corpul Sfântului, înhumat apoi în Sevastia. Numită în popor și Sântion de toamnă, ziua de 29 august vine cu interdictii asupra tăiatului fructelor si legumelor cu formă rotundă sau alimentelor care amintesc de sângele vărsat. In această dată, nu se mănâncă din blid sau tipsie, iar oamenii împart struguri sau castraveți. Tradiția spune că nimic nu se taie cu ajutorul cuțitului, ci totul se rupe cu mâna. De asemenea, nu se bea vin roșu si nu se mănâncă fructe sau legume roșii.
La 50 de zile de la învierea lui Iisus Hristos creștinii ortodocși sărbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfanțului Duh. Duhul Sfânt a coborât între apostoli, în chipul unor limbi de foc, iar aceștia au început să vorbească în limbi străine, pe care nu le știau până atunci. Evenimentul marchează și întemeierea Bisericii.
O nouă ediție din spectacolul dumneavoastră preferat "Start Show România", mâine, de la ora 13:00, la Național TV! Gazdele emisiunii, Diana Matei și Adrian Enache, v-au pregătit o ediție specială, de sărbătoare.
Zi mare în calendarul creștin ortodox! Credincioșii îi prăznuiesc pe cei 40 de sfinți mucenici, în amintirea soldaților romani creștini martirizați în anul 320. Astăzi femeile fac sfințișori pentru a le da de pomană de sufletul celor adormiți iar bărbații beau nu mai puțin de 44 de pahare. Așa spune tradiția! Ea diferă însă de la regiune, la regiune.
Zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici! În a treia zi de Crăciun, este celebrat Sfântul Ștefan, ucenic al lui Hristos și primul martir al Bisericii, care și-a dat viața pentru credință. El a fost ucis cu pietre...
Sărbătoare importantă, astăzi, în rândul credincioșilor! Peste 100 de mii de enoriași s-au strâns la Iași, pentru a participa la cel mai mare pelerinaj ortodox din România, destinat sărbătoririi Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Moaștele acesteia, depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag, anual, sute de mii de pelerini.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019