O comoară din secolul al XVI-lea, de pe vremea lui Mihai Viteazul, a fost descoperită de un craiovean pe un câmp din localitatea doljeană Bulzești. Bărbatul a găsit nu mai puțin de 1.471 de monede de argint, într-un sac de pânză, îngropat în pământ. Întreg tezaurul cântărește aproape două kilograme.
DUMITRU BANȚA, căutător de metale "Prima monedă a fost găsită undeva la 15 cm, un aspru turcesc, care probabil fusese luat de plug de-a lungul timpului, iar restul monedelor, la o adâncime de circa 50 de metri, foarte împrăștiate. Probabil că fuseseră îngropate într-un material de piele sau textil, care le-a protejat destul de bine."
Cele mai multe dintre monede sunt turcești, însă printre ele se numără și unele care provin din Polonia, Lituania, Spania, Franța, Olanda sau Germania. Specialiștii spun că monedele au fost ascunse, cel mai probabil, în timpul vreunei bătălii.
RADU DUMITRESCU, arheolog "Probabil cã au fost îngropate, a avut loc o ciocnire armată și au fost îngropate în ideea ca vor fi recuperate ulterior. Probabil că cel care le deținea a fost ucis în timpul luptei și astfel au fost descoperite acum."
Bărbatul a predat monedele Muzeului Olteniei.
FLORIN RIDICHE, director, Muzeul Olteniei "- Pe ce loc este acest tezaur? - Pe locul doi, dar pe locul doi din punct de vedere cantitativ, dar din punct de vedere al pieselor descoperite pot să spun că este pe primul loc, pentru că nu se regăsesc piese din celalalt tezaur, pe care-l deține muzeul Olteniei."
Craioveanul spune că obișnuiește să caute metale. Mai mult, el și-a achiziționat și un detector, cu ajutorul căruia a și descoperit tezaurul. Până acum, nu a fost stabilită valoarea monedelor, însă după ce se va face evaluarea acestora, bărbatul va fi recompensat cu 30% din prețul lor.
100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia, marcați de Banca Națională a României, prin lansarea unei monede de argint! Aceasta a fost inclusă în circuitul numismatic al BNR și va avea...
Șarpele Glykon pleacă la Madrid! Faimoasa piesă, unică în lume, găzduită de Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, va fi transportată la Madrid, unde, în perioada...
Primul muzeu Art Nouveau din România, inaugurat la Oradea! Construită între 1909 și 1910 in stil secession vienez, după un proiect al arhitecților László Vágó și József Vágó, Casa Darvas - La Roche din Oradea...
Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic din 21 octombrie 2019, monede din aur și alamă pentru colecționare! Tema aleasa este Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria. Aversul monedei din alamă...
Aur pentru țara noastră la Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului! Lotul olimpic a revenit acasă cu o medalie de aur și trei medalii de argint obținute la a 13-a ediție care a avut loc în Coreea de Sud, în perioada 26 august - 3 septembrie.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019