Modificările din manuale, criticate vehement de cadrele didactice din țară! Învățătoarea Petronela Vali Slavu, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Petroșani, a scris, pe Facebook, că trebuie să predea la ore poezia „Balada unui greier mic”, de George Topârceanu, după o variantă "masacrată". „Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba”, a scris Petronela-Vali Slavu, pe facebook. „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunță cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic și necăjit!”, este varianta din manual. „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam și eu s-adun / O grăunță cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi`ndcă nu-mi dă niciodată, / Și-apoi umple lumea toată / Că m-am dus și i-am cerut... / Dar de-acuș, / Zise el cu glas sfârșit / Ridicând un picioruș, / Dar de-acuș s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic și necăjit!”, este varianta corectă.
Cadrul didactic a povestit și cum a ales să soluționeze această problemă: am scos la imprimantă varianta „de”, nu „după” Topârceanu și elevii au lipit-o peste varianta schilodită de niște minți înguste”. Cadrele didactice spun că nu este singura greșeală întâlnită în manuale și că până la corectarea lor le vor schimba... din mers.
Comunicarea prin intermediul poeziei, o soluție chiar și în vremuri de COVID! Poetul bihorean Alexandru Sfârlea ne propune o antologie care are forța unei conștiințe. Cea mai recentă lansare a sa, intitulată "Vocile lui Sing", este o lectură de care este imposibil să te desprinzi. Sing a marcat o cumpănă din viața poetului.
Tramvaiul poeziei a circulat prin Capitală! Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, tramvaiul galben a circulat în această după-amiază pe traseul Depoul Victoria până la Piața Sfântu Gheorghe și retur. „Tramvaiul poeziei” a fost decorat cu mesaje lirice, strofe sau versuri cunoscute, realizate într-un mod inedit, surprinzător și actual de elevii de liceu. Acestea au fost lipite pe geamuri și pe scaune, iar călătorii interesați le-au pot lua cu ei pentru a le păstra drept amintire.
Celebrul poet contemporan, Gheorghe Vidican, și-a lansat cartea "Un interior glisant" la Târgul Internațional de carte Gaudeamus. Prin aceast volum, autorul a vrut să scoată în evidență realitatea pe care o trăim zi de zi.
Scene violente, în școala generală din Cornățel, județul Sibiu! Două învățătoare, care aveau neînțelegeri mai vechi, s-au luat la bătaie, în timpul orelor, în fața elevilor. În încăierare, una dintre învățătoare și-a chemat și fratele în ajutor.
Oameni care nu au auzit și nu vorbit niciodată arată lumii că Dumnezeu i-a înzestrat și pe ei cu talent. Zeci de persoane cu probleme de auz și de vorbire participă la Concursul Național...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019