Se înclină balanța, în ceea ce privește migrația populației în interiorul granițelor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, românii se mută în număr tot mai mare, de la oraș, la țară, în căutarea unor locuri lipsite de poluare, mai ieftine și cu mai puțin stres.
IRINA CODREANU, reporter ”Datele statistice arată că, anul trecut, din mediul rural au plecat, către mediul urban, 78.000 de locuitori. În schimb, 116.000 au ales să se mute în zone rurale. Așadar, diferența dintre cele două fluxuri migraționiste este de 38.000 de persoane, un număr dublu față de perioadele anterioare.”
Schimbarea fluxului de migrație internă a început în 1997, anul în care, pentru prima dată, numărul celor care s-au mutat cu domiciliul din mediul urban, în cel rural, l-a depășit pe cel al românilor care au schimbat traiul la sat, cu cel de la oraș. Contextul pandemiei de coronavirus a favorizat mutarea românilor la sat, în 2020, mai ales că firmele le-au permis angajaților să lucreze de acasă pe termen lung. Se observă, de asemenea, o schimbare a preferințelor privind achiziția de locuințe. Încă din toamna anului trecut, dezvoltatorii imobiliari și consultanții remarcau faptul că românii devin tot mai interesați de achiziția de case, în defavoarea apartamentelor în blocuri.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019