Universitățile autohtone se plâng de interesul tot mai scăzut al elevilor români pentru studii superioare, dar se laudă cu un aflux din ce în ce mai mare de studenți străini. Peste 12 mii de tineri din întreaga lume vin, anual, în țara noastră pentru a urma cursurile unei universități. Cele mai căutate specializări sunt medicina, științele tehnice și economice. Pentru un an de studii, studenții străini scot din buzunare între 2.000 și 5.000 de euro, de trei-patru ori mai puțin decât ar plăti în alte țări. Academia de Studii Economice din București nu a reușit să atragă suficienți candidați, pentru ocuparea locurilor scoase la concurs, nici măcar după a doua sesiune de admitere.
FLORINA MOHANU, director de comunicare, A.S.E. București:"Taxele, în comparatițe cu cele care sunt pe piața serviciilor universitare din lume, sunt chiar modeste. Anul universitar următor, avem 2.200 de euro pe an școlarizare la licență și 2.700 de euro la masterat."
Edwin a dat facultatea de medicină din Statele Unite pe studiile economice de la noi din țară.
VOX: "Acolo, am făcut studii de medicină, dar nu am terminat pentru că era foarte scump pentru mine. Mai bine am venit aici la economie."
În Statele Unite, plătea în jur de 20 de mii de dolari pe an. În schimb, la noi, dă de cinci ori mai puțin.
Jo Eunil a venit la București tocmai din capitala Coreei de Sud, pentru a se înscrie la Facultatea de Economie.
VOX: "Comparativ cu Coreea, prețurile sunt mai mici aici. Aici, plătesc 2000 de euro pentru un an, iar în Coreea aș plăti 5000 de euro."
La Universitatea Politehnică, cele mai căutate specializări sunt de inginer mecanic, electronist și tehnician IT.
Ecaterina Andronescu, profesor, Universitatea Politehnică București: "A crescut numãrul cu studenti europeni. Noi avem circa 1000 - 1200 de studenți strãini in toata Universitatea. Ceva sub 3000 de euro pe an."
Anul trecut, au studiat în țara noastră peste 12.000 de străini. Toți au plătit taxe mai mari decât cele ale studenților români. Un câștig important pentru universități.
Trei elevi au fost eliminați de la proba de matematică a Evaluării Naționale, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Elevii au fost descoperiți, joi, cu telefoane mobile în sala de examen, lucru...
Emoții mari, astăzi, pentru viitorii liceeni! Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a examenului de Evaluare Națională: cea la limba și literatura română. Elevii au avut de rezolvat două subiecte, cu un total de 16 cerințe.
Momente emoționate, pentru absolvenții clasei a VIII-a din cadrul Liceului Teoretic Național din București! La festivitatea de absolvire au participat elevi, cadre didactice, dar și părinții adolescenților...
Elevii bucureșteni se întorc în bănci! Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a hotărât ca toți elevii să se întoarcă fizic la cursuri începând de mâine. Decizia a fost luată ca urmare...
Elevii revin în bănci! Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că de mâine, toți copiii din grădinițe și din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, vor reveni fizic la școală.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019