Cetele de colindători s-au dovedit neobosite, la trecerea în noul an! La Băleni, în județul Dâmbovița, tinerii au pornit dis-de-dimineață cu plugul cel mare pe ulițele satului. Cei mai mici dintre urători au 5 ani. În ajunul nopții dintre ani, cetele de tineri și copii intră din casă în casă să le aducă localnicilor cele mai bune urări, să arunce grâu și să tragă o brazdă, pentru belșug. Toți colindătorii sunt înhămați la pluguri, iar unul dintre tineri are rolul arnăutului. Tot el este cel care strânge banii.
VOX "Venim din casă în casă, urăm la mulți ani și să le fie numai de bine."
VOX "Pe mine mă cheamă Ion Ionuț. Io sunt cal. Mi l-a tricotat bunica."
VOX "Satul e împărțit în două, băleni sârbi și băleni români și ne agățăm și ne tragem."
Dacă pe o uliță se întâlnesc două pluguri, acestea sunt legate între ele și se trag. Cei mai puternici cîștigă banii celorlalți.
FLOREA MUȘAT, primar, com. Băleni "Plugul cel mare s-a pomenit de foarte mult timp. Eu, de mic, l-am știut pe propria piele, când eram și eu cal. Acest obicei nu se va pierde niciodată. Sunt convins!"
Și bătrânii satului își amintesc momentele când colindau localitatea de la un capăt la altul și primeau în schimb covrigi, bani și câte o cană de vin fiert.
VOX " Din moși strămoși, maică. Pe vremuri, se trăgea și brazdă. Da, se trăgea, se semăna."
VOX "-Așa l-am pomenit, așa merge. - Inainte, se dădeau și covrigi? - Se dădeau, acum numai banii sunt la putere. - Acum, unde să tragă brazda, pe ciment?"
Anchetă a Parchetului Curții de Apel Galați, după ce un avion utilitar de mici dimensiuni a aterizat forțat pe un câmp din zona localității Băleni. Procurorii fac cercetări privind exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu...
Colindători mai puțin obișnuiți, în Capitală! Câțiva tineri actori au dorit să le mulțumească spectatorilor fideli într-o manieră inedită, drept pentru care i-au colindat. Tinerii actori fac parte din Asociația ”În Culise” și aduc, într-un spațiu neconvențional și cotidian, un teatru inovator, cu texte și abordări proaspete. Replicile ți le poate spune cineva care stă la masa de vizavi. Poți să privești spre scenă, dar...
Tradițiile și obiceiurile încã se pãstreazã cu sfințenie în unele zone din țarã, în Ajunul Anului Nou. Plugușorul, jocurile cu mãști, capra, cãluțul, ursul sunt doar câteva dintre datinile strămoșești respectate și în ziua de azi. La Bãleni, în Dâmbovița, feciorii satului pornesc dis-de-dimineata cu plugul pe ulitele localitãții. Tineri și copii intrã din casã în casã, fac urãri de bine, aruncã grâu și trag o brazdã în curtea celui colindat, pentru un an mai bun.
Colindătorii de la sate și comune nu-i lasă pe orășeni să uite de tradițiile Sărbătorilor de iarnă. Ei pocnesc din bice pe sub balcoane și strigă Plugușorul pe aleile dintre blocuri. Așa se întâmplă și în cartierele Capitalei, luate cu asalt de grupurile de colindători din localitatea ilfoveană Clinceni. Bucureștenii care îi privesc de la ferestre sau de pe marginea străzii sunt încântați de reprezentație.
De sărbători, datinile străvechi sunt păstrate cu sfințenie în multe zone ale țării, în special în regiunilșe nordice. Zilele acestea, colindătorii, călușarii și mascații au defilat pe străzile din Bacău, Suceava și Sighetul Marmației, demonstrând, astfel, că tradițiile de iarnă nu s-au pierdut. Spectacolul de cântec de colind, muzică și culoare a stârnit aplauze. În Bacău, peste 20 de formații populare, venite din toate zonele Moldovei...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019