Ziua Satului Românesc, marcată într-un cadru special la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București!
RALUCA ALEXE, reporter ”Satul românesc nu mai este ce era odată. Elementele specifice mai sunt păstrate în doar câteva locuri din țară și în complexele muzeale de profil. Cel mai important complex de acest gen rămâne, însă, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, în care ne aflăm acum. De Ziua Satului Românesc, vizitatorii care vin aici pot găsi o mulțime de produse confecționate de meșterii populari, de la podoabe lucrate manual, până la țesături lucrate la războiul de pe vremea bunicii.”
La Muzeul Satului au fost organizate expoziții și ateliere pentru descoperirea secretelor din spatele meșteșugurilor populare. Expoziția ”Lada cu zestre”, reprezentată de peste 60 de obiecte unice din colecțiile muzeului, a atras atenția vizitatorilor.
CRISTINA LIBERIS, muzeograf ”Tradiția reprezintă o parte din identitatea noastră, fie că vorbim despre costum tradițional, fie că vorbim despre muzică, fie că vorbim despre elemente arhitecturale. De vreo zece ani, tinerii au început să se îndrepte către aceste elemente tradiționale, fie că le folosesc în case, fie că vorbim despre îmbrăcăminte.”
VOX ”Acolo unde este un sat, acolo sunt și oameni care iubesc satul și care nu l-au părăsit și lucrează, continuă anumite meșteșuguri pe care le știu din tată în fiu.”
VOX ”Se mai păstrează, știu și eu, poate chiar asta, hai să zicem, vechile nunți, cu toate obiceiurile lor, toate sărbătorile de iarnă, cu toate, la fel, cu toate obiceiurile lor, mai trebuiesc păstrate, costumele, decât așa, tot la diverse ocazii d-astea.”
Pe 3 aprilie 2020, președintele României Klaus Iohannis a promulgat legea privind instituirea, în ultima duminică a lunii septembrie, a Zilei Satului Românesc.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019