Inteligența românească, recunoscută la cel mai înalt nivel! Un cercetător din noua generația europeană de oameni de știință în domeniul IT, născut în Țara Beiușului, este primul român care câștigă unul dintre cele mai prestigioase premii din domeniul ingineriei software: Dahl-Nygaard Junior! Tudor Gîrba a primit, astăzi, în Suedia, prestigiosul premiu acordat de AITO, organizația internațională ce promovează excelența în cercetare.
prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”Întradevăr, premiul acesta e o recunoaștere frumoasă, și pentru mine emoționantă, a unui efort care s-a întins pe mai mult de un deceniu. Nu a fost niciodată un scop al meu, dar mă bucur că s-a întâmplat.”
Orădeanul Tudor Gîrba a plecat din România în urmă cu 12 ani, pentru a se stabili în Elveția. Minte strălucită, s-a făcut remarcat încă de pe băncile facultății și a fost invitat sa urmeze doctoratul la universitatea din Berna. Calea către elita cercetării în domeniul IT și-a netezit-o prin muncă asiduă, făcută cu pasiune. În 2005 și-a finalizat doctoratul la Universitatea din Berna și, apoi, a continuat munca științifică începută pe vremea când era student la Universitatea Politehnică din Timișoara împreuna cu Radu Marinescu, acum profesor universitar, devenind un modelator de primă clasă în cercetarea de înaltă calitate și vizualizare de software.
prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”Dezvoltarea sistemelor software, pentru mine, e extrem de fascinantă. Sistemele acestea ne înconjoară peste tot, iar ponderea lor va fi din ce în ce mai mare în viitor, iar, în momentul de față, provocarea cea mai mare e dată de a înțelege ce se întâmplă în aceste momente. Acesta este domeniul meu, lucrez cu companii, pentru a le ajuta să le dezvolte și să le înțeleagă.”
Privind către țara în care s-a născut, Tudor Gîrba vede, din păcate, cum inteligența românească nu are susținere din partea statului.
prin telefon: TUDOR GÎRBA, laureat al premiului Dahl-Nygaard Junior ”România are un potențial uman uriaș, de care eu cred că nu suntem pe deplin conștienți. În ultimii ani am lucrat constant cu cercetători români, iar colaborările au dus la evoluții semnificative în domeniul meu. Dacă ar fi să le transmit ceva tinerilor, ar fi să nu uite că ei sunt ceea ce contează în ziua de mâine și, pentru a ieși din impasul în care, poate, suntem acum, ceea ce contează e pasiunea pentru ceea ce fac ei.”
La ora actuală, Tudor Gîrba își desfășoară activitatea la Berna, în cadrul unei mari companii de softuri în domeniul medical, dar are și proiecte proprii, în calitate de consultant independent. Practic, sute de sisteme și softuri din toată lumea nu au niciun secret pentru cercetătorul român, deoarece au trecut prin mâinile lui. Prestigiosul premiu Dahl-Nygaard junior i-a fost acordat pentru Moose si Mondrian, doua sisteme software de analiză a sistemelor produse de alti programatori. Acestea sunt proiecte open-source care implică mai multe grupuri de cercetare din lume, Tudor Gîrba fiind principalul arhitect si dezvoltator.
Protest la Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea! Profesorii și elevii nu sunt de acord cu demiterea lui Florin Nicoară de la șefia unității școlare și vor să fie repus în funcția de director.
S-a abătut urgia, aseară, peste localitea Nojorid, în județul Bihor. În doar câteva minute, vântul puternic a măturat totul în cale. Țiglele de pe case au zburat în topate părțile, zeci de gospodării au fost...
Oradenii și turiștii din vestul țării pot vizita Grădina Zoologică din Oradea și capela din interiorul acesteai! Terenul pe care se află acum amplasată Grădina Zoologică a fost la început un parc amenajat în stil englezesc...
European Drinks și Izvorul Minunilor sunt alături de toți cei care suferă în această perioadă grea a pandemiei și continuă seria de donații! Astfel, Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea...
Zeci de sportivi orădeni au protestat în mod inedit față de restricțiile impuse de autorități. Atleții s-au întâlnit în Piața Unirii din Oradea, unde s-au antrenat în aer liber timp de circa o oră.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019