Ministrul Justiției, Tudorel Toader se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să respecte decizia Curții Constituționale, prin care revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, devine obligatorie.
TUDOREL TOADER, ministrul justiției "Eu am mai spus și îmi exprim ferma convingere: nu cred că președintele republicii, indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste 7 ani de zile, nu cred că va da românilor un exemplu de nerespectare a legii fundamentale, pentru că atunci ăla care a trecut strada pe roșu de ce să răspundă dacă altul încalcă sau nu respectă Constituția?”
Toader consideră că decizia Curții Constituționale nu schimbă nimic din raporturile stabilite de Constituție între autoritățile care au fost în conflict.
TUDOREL TOADER, ministrul justiției ”Decizia nu adaugă nimic la Constituție, nu schimbă cu nimic arhitectura statului de drept, independența judecătorilor nu o ia nimeni. Nici ministrul, nici președintele nici decizia CCR. Procurorii au fost și rămân independenți. A câștigat, dacă vreți, statul de drept.
În Monitorul Oficial a fost publicată, aseară, decizia Curții Constituționale, care a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președinte, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, și a stabilit că președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA. Hotărârea a fost publicată la câteva ore după ce Curtea Constituțională a postat pe site-ul instituției motivarea acestei decizii. În motivare, nu se stabilește un termen în care șeful statului trebuie să emită decretul de revocare a șefei DNA. Pe lângă motivarea deciziei, documentul de 133 de pagini publicat pe site-ul Curții Constituționale mai conține opinia concurentă a judecătorilor constituționali, precum și opinii separate semnate de trei magistrați constituționali. 6 dintre cei 9 magistrați ai Curții Constituționale susțin că președintele României a încălcat Constituția, prin refuzul de a o demite pe Codruța Kovesi. De asemenea, opinia majoritară a fost ca președintele ar fi trebuit să îl determine pe cale amiabilă pe Tudorel Toader să renunțe la ideea revocării. Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că nu se pronunță în privința revocării șefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR și o va citi cu foarte mare atenție.
Promisiunea președintelui interimar Ilie Bolojan privind dezvăluirea cheltuielilor prezidențiale din mandatul lui Klaus Iohannis a fost îndeplinită. Administrația Prezidențială a transmis lista completă a cheltuielilor cu zborurile...
Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei privind respingerea contestațiilor în cazul candidaturii lui Călin Georgescu. Printre altele, în motivare se arată că Biroul Electoral Central avea nu doar competența, ci și obligația...
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cu unanimitate de voturi cererea lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională a României.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019