Un nou proiect legislativ privind autonomia Ținutul Secuiesc! În demersul său legislativ, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György susține că locuitorii „scaunelor” secuiești sunt cei care își afirmă dorința revendicării dreptului la autonomie teritorială prin reprezentanții aleși și că regiunea ar trebui să aibă un președinte. El face mențiunea că statutul de autonomie reprezintă „reglementarea revendicărilor referitoare la autonomia teritorială, care, prin adoptarea de către Parlamentul României, oferă garanțiile necesare și cadrul adecvat prosperării regiunii autonome, protecției identității naționale maghiare a secuimii și intereselor specifice ale colectivității". Deputatul UDMR arată că anexa proiectului de lege cuprinde orașele și comunele Ținutului Secuiesc, totalizând 149 de autorități locale. Din acest număr, până în prezent, 63 autorități locale au adoptat, prin hotărâre locală, o petiție către Parlamentul și Guvernul României, prin care își exprimă solicitarea privind crearea unei regiuni administrative autonome. În ceea ce privește finanțarea regiunii, autoritățile publice locale, respectiv autoritățile de autoadministrare scaunală și regională ale Ținutului Secuiesc ar dispune de autonomie financiară. La bugetul local ar urma să rămână 90% din volumul impozitelor pe venit și 80% din volumul altor impozite și taxe. Propunerea legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost depusă la Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată.
Transportul public din zona București-Ilfov va intra, începând cu luna aceasta, într-un proces de reorganizare. Anunțul a fost făcut de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. Proiectul își propune să optimizeze actuala rețea de transport de la nivelul întregii regiuni.
Pensia nu va mai putea fi cumulată cu salariul obținut de la stat, dar oricine poate opta să rămână angajat și să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Anunțul a fost făcut ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca...
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Greu cu lucrările de infrastructură rutieră, în România! Anunțul aparent optimist al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind un proiect de mare interes, ascunde o capcană a timpului.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019