Spitalele riscă să rămână fără doctori, dacă Ministerul Sănătății va pune în aplicare proiectul privind înființarea secțiilor private în spitalele de stat și salarizarea medicilor, pus în dezbatere publică. Asta, din cauză că medicii vor fi obligați să aleagă între sistemul sanitar de stat și medicina privată. În prezent, pentru majoritatea, slujbele auxiliare în clinici private reprezintă principala sursă de venit. Se știe că, medicii bine cotați, din România, lucrează, atât în clinicile private, cât și la stat, pentru a beneficia de un venit financiar decent.
dr. MASSAWI TARIG, medic ginecolog "În momentul de față, și la salariile pe care le au medicii, nu este cazul să se facă astfel de proiecte. Și, categoric, este afectat în mod direct medicul."
Dacă planurile Ministerului Sănătății se vor concretiza, medicii care aleg să trateze pacienții privați, în spitalele de stat, vor fi obligați să renunțe la postul în alte clinici.
dr. MASSAWI TARIG, medic ginecolog "Cred că o să fiu nevoit să mă gândesc foarte bine."
În secțiile private din spitalele de stat, medicii pot lucra doar în afara orelor de program. 60% din tarifele plătite de pacienții privați ar ajunge în buzunarul medicului, 30% la echipa medicală și 10% la bugetul spitalului. Secțiile private se vor afla însă în aceleași spitale, vechi de câteva decenii, unde bolnavii stau înghesuiți în saloane, iar toaletele sunt insalubre, după cum le descriu pacienții.
VOX "Ultima dată mi s-au părut precare, din punctul ăsta de vedere."
VOX "Șpagă, mizerie!"
Din cauza condițiilor mizere în care muncesc, mulți medici au plecat din spitalele de stat și lucrează doar în clinici private. Este cazul profesorului Alexandru Ciurea, care spune că planurile din birourile ministerului n-au de-a face cu realitatea din spitale.
prof. dr. ALEXANDRU CIUREA, medic neurochirurg "Nu ai voie să oprești pe cineva, care este doctor, profesiune liberală, să nu poată lucra la stat sau la privat. Când salariul unui doctor va fi de trei ori mai mare, decât cel minim pe economie, foarte multe lucruri se vor rezolva. La mijloc va fi pacientul!"
Proiectul de salarizare al Ministerului Sănătății va fi implementat în 12 spitale din întreaga țară, la începutul anului viitor. Taxele pe care le vor plăti pacienții privați vor fi stabilite de fiecare spital.
Exprimarea ”deficitară”, în contextul decizie CNA de a retrage de pe YouTube videoclipul în care jurnalistul Marius Tucă vorbea despre ”lovitura de stat”, îl pune într-o situație delicată pe Vasile Bănescu. APADOR-CH a cerut, vineri, retragerea...
Un local din județul Harghita este în vizorul Direcției Sanitare Veterinare, după ce câteva familii au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, iar angajații restaurantului au aceleași simptome. Potrivit comunicatului transmis...
Fata, în vârstă de 13 ani, care a căzut, marți-seară, de la etajul patru al unui Bloc din Brăila, a murit, joi, la spital. Ea era internată în stare foarte gravă la Spitalul de Copii din Brăila, după ce, inițial, a fost resuscitată de cadrele medicale...
Accident dramatic soldat cu victime, marți-seară, în județul Vâlcea! Vă avertizăm că urmează informații și imagini cu impact emoțional. Un automobil în care se aflau o femeie, în vârstă de 23 de ani, un bărbat de 68 de ani și un copilaș de cinci ani...
Statul, pus la dietă! Proiectul de buget pe 2025 prevede mai puțini bani pentru Administrația Prezidențială, Senat și Camera Deputaților. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că a prezentat bugetul în cadrul coaliției și s-a convenit reducerea cheltuielilor statului.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019