După devastatorul cutremur din Italia, mulți români s-au întrebat ce s-ar întâmpla dacă un astfel de seism ar lovi România. Specialiștii avertizează că trei sferturi dintre locuitorii țării ar fi afectați. Și asta deoarece în multe zone infrastructura este „critică ”, iar dotările cu echipamente pentru misiuni de salvare-căutare în caz de cutremur sunt slabe sau absente. Nu mai puțin de 15.000 de clădiri din toată țara sunt încadrate în clasa I sau II de risc seismic. Specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului susțin că, în România, riscul de cutremur există, ținând cont de activitatea seismică din zona Vrancea.
MIRCEA RADULIAN, director științific, Institutul Național pentru Fizica Pământului
Dacă s-ar produce un seism similar cu cel din 1977, cele mai multe pagube s-ar produce în Capitală, unde sunt sute de imobile vulnerabile la mișcările telurice.
GABRIEL GEORGESCU, arhitect
Un proiect de hotărâre elaborat în 2012 de Consiliul General al Municipiului București scoate în evidență un scenariu de coșmar. Dacă s-ar produce un cutremur în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureșteni și-ar putea pierde viața, 16.000 ar fi răniți grav, 10.500 - spitalizați, 13.000 - răniți ușor, iar 95.000 ar rămâne captivi în clădiri sau sub dărâmături. Dacă seismul s-ar produce în miezul zilei, pagubele materiale și numărul victimelor s-ar reduce la jumătate. Potrivit documentului, într-un asemenea scenariu, 23.000 de imobile vor suferi avarii de gradul 4 si 5, adică, fie avarii serioase la pereți și acoperișuri, fie distrugeri complete.
GABRIEL GEORGESCU, arhitect
Cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când în zona Vrancea s-a produs un cutremur de magnitudine 5,7 pe scara Richter, care a fost resimțit și la București. În urmă cu 39 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de cel mai grav cutremur din perioada postbelică. În urma seismului care a avut magnitudinea 7,2 pe scara Richter au murit 1570 de persoane, iar alte peste 11.000 au fost rănite.
Vremea se încălzește, dar nu scăpăm de ploi. Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică rămâne accentuată, la nivelul întregii țări, iar cantitățile de precipitații vor fi însemnate și vor fi însoțite...
Dispariția prematură a lui Bogdan Stanoevici a lăsat un gol imens pentru cei care l-au cunoscut și apreciat. După o carieră pe scenă și pe marile ecrane, a dorit să se implice în politică, pentru că își dorea o reformă reală a României. Atacat de virusul SARS-CoV-2, sistemul de sănătate românesc nu a fost suficient pentru a-l salva. Un mesaj emoționant vine de la liderul Alternativei pentru Demnitate Națională, Cătălin Ivan, care l-a cunoscut bine pe Bogdan. Au fost adversari politici în 2019, când au candidat la alegerile prezidențiale, dar cu un proiect de țară cu multe similitudini, colegi mai târziu, regăsindu-și puncte comune în dorința de a pune sănătatea și educația în prim plan.
Inconștiența, iresponsabilitate sau ignoranță? În timp ce medicii se luptă pentru salvarea oamenilor infectați cu noul coronavirusului, iar autoritățile impun măsuri menite să protejeze populația, mulți români nu par deloc...
Bucureștenii care locuiesc în blocuri cu bulină roșie ar putea primi truse de supraviețuire! Asta prevede un proiect al Consiliului General al Municipiului București. Potrivit documentului, peste 5.800 de locatari din clădirile...
Țara noastră s-a cutremurat din nou! Un seism cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri în zona seismică Vrancea la o adâncime estimată la 121 km, la ora 3:26. Mișcarea Telurică s-a simțit destul de puternic și în București. Anunțul a fost făcut de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019