Persoanele care au primit în ultimele două săptămâni amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiul public, pentru neconformitatea acesteia sau nepurtarea ei în mod corespunzător, mai au timp să conteste amenzile. Judecătorii Curții Constituționale a României au stabilit că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională. Sesizarea a fost făcută de către un student care a contestat amenda.
ADRIAN CUCULIS, avocat
"Ceea ce le pot transmite tuturor, încă mai au timp, vreme de 15 zile sau 17 zile, cei care au fost amendați în urmă cu 17 zile să conteste acele amenzi și sigur pe baza deciziei Curții Constituționale vor reuși să le anuleze, iar toți cei care sunt în proces în momentul de față, prin invocarea acestei decizii, vor reuși să anuleze în integralitate procesele verbale, este clar, din punctul meu de vedere, abuzul a fost unul masiv, mai ales atunci când legea a picat din picioare la Curtea Constituțională."
Decizia CCR este definitivă și vizează portul măștii doar în exterior.
ADRIAN CUCULIS, avocat
"Fără să încurajăm hazardul, din punct de vedere juridic, în momentul de față, orice fel de port al măștii în exterior nu mai este reglementat, Curtea Constituțională a venit și a explicat foarte clar că norma prin care a fost introdusă în lege, respectiv Ordonanța Guvernului ca masca să fie purtată în spațiile publice, atenție, este neconstituțională. S-a creat o rumoare la spațiile publice, în sensul, în care oamenii se pregăteau să nu mai poarte mască nici în interior, ei bine în continuare a rămas această obligație a portului măștii în interiorul instituțiilor, chiar dacă vorbim de spații publice. În schimb, în exteriorul clădirilor, oriunde în spațiile publice din exterior masca nu mai este obligatorie din punct de vedere legal. Sigur, din punct de vedere sanitar, asta rămâne la latitudinea fiecăruia, dacă va asculta de sfaturile specialiștilor, un lucru este clar, statul român a eșuat lamentabil și implict Guvernul în a aplica niște norme de tehnică legislativă, asta ne spune până la urmă Curtea Constituțională."
Legea prevede în continuare masca de protecție în spațiile închise, mijloacele de transport și piețele acoperite. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în sedința de Guvern. Acesta spune că, utilizarea măștii nu reprezintă o restricție, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în comunitate a infecției și protecția individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care oamenii intră în contact.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019