USL vrea alegeri comasate! Social-liberalii au decis organizarea referendumului pentru validarea Constituției modificate odată cu alegerile europarlamentarele. Consultarea populară se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv pe 24 și 25 mai, iar pragul de validare este de 50 la sută dintre alegătorii înscriși pe listele de vot.
AȘARLUIZA BOANTĂ, reporter: "Dacă propunerile de modificare a Constituției vor trece la vot, noul președinte va avea puterile mult mai diminuate, iar poziția PSD va fi întărită, pentru că una dintre noile reglementări îl împiedică pe șeful statului să aibă ultimul cuvânt de spus în desemnarea premierului, obligându-l să accepte candidatul propus de partidul sau alianța care a câștigat alegerile. Cât despre organizarea prezidențialelor din acest an, președintele PNL, Crin Antonescu a declarat că acestea vor urma să aibă loc pe 2 sau 9 noiembrie, astfel încât noul președinte să își poată începe activitatea imediat după expirarea mandatului prezidențial al lui Traian Băsescu."
CRIN ANTONESCU, președinte PNL: In leg cu data alegerilor prezidentiale, decizia noastra este sa organizam al prezidentiale cu 45 de zile inainte de finalitatea mandatului actualului presedinte (...) este normal sa nu lasam pe sfarsitul lunii decembrie."
În timp ce reprezentanții USL spun că organizarea referendumului pentru Constituție împreună cu europarlamentarele va crește prezența la urne pentru alegerea deputaților europeni, reprezentanții Opoziției nu sunt de aceeași părere. O reacție vine din partea europarlamentarului PDL, Elena Băsescu. Aceasta susține că decizia este o încercare de subminare a legitimității Parlamentului European, iar campania se va transforma într-un scandal politic "dâmbovițean". Și președintele PPDD, Simona Man, susține că organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în același timp cu alegerile europarlamentare contravine deciziilor comunității europene, în schimb, alegerea deputaților pe liste de partid este o idee foarte bună, pentru că va stopa migrația parlamentarilor de la un partid la altul. Liderul PSD, Victor Ponta a anunțat că în urma hotărârilor Congreselor celor două formațiuni, Crin Antonescu este candidatul Uniunii la prezidențialele din 2014.
CRIN ANTONESCU, președinte PNL: "Sa consemnam, sa consfintim faptul ca vrem sa continuam impreuna si vrem sa reusim. avem toate elementele pt a continua si pt a reusi, avem neviie doar de vointa politica si corectitudine politica (...) corectitudine intre parteneri."
VICTOR PONTA, președinte PSD: "- Numele prezidentiabilului trecut in protocol? Sigur ca da. Ce? e o problema? - Si numele viitorului premier? Pe cine vreti dvs sa fie premier?"
Președintele PNL, Crin Antonescu, a mai spus că formațiunile din USL vor lucra pentru o platformă comună la europarlamentare, indiferent dacă vor candida sau nu pe liste comune.
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, iar Crin Antonescu rămâne candidatul coaliției de guvernare la funcția supremă în stat. Așa au decis liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități, reuniți, miercuri-seară...
După mai multe discuții purtate în sânul coaliției, data alegerilor prezidențiale ar fi fost validată. Potrivit surselor politice, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, în principiu, data organizării scrutinului pentru șeful statului.
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
Scena politică primește o nouă undă de șoc, după ce primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat intenția de a candida ca independent la prezidențialele din 2025. ”Va fi o luptă grea, între cei care apără interesul public...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019