Date companie
 
 
 
 

Val de reacții critice, în urma anunțului privind noile măsuri fiscale

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Decembrie 2018
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : pensii, banci, urgenta, economie, reactii, masuri, ordonanta, coalitia, companii, fiscal, pilon, romaniei, dezvoltarea
 

Val de reacții în mediul de afaceri, după anunțul privind schimbările majore din domeniul econoico-financiar. Mai întâi, anunțul a provocat un adevărat taifun la Bursa de Valori București. Culmea, miercuri, acțiunile companiilor românești cu capital privat sau de stat au scăzut dramatic. Asta, deși, în md paradoxal, impunerea noilor măsuri fiscale are ca argument de bază apărarea capitalului românesc, care ar fi dezavantajat din cauza comportamentului incorect al corporațiilor cu capital străin. Coaliția pentru Dezvoltarea României consideră că măsurile anunțate cu câteva zile înainte de sfârșitul anului au un impact negativ asupra întregii economii. Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană, pentru ca economia să funcționeze este nevoie de încredere și colaborare între guvernanți și agenții economici.

DRAGOȘ ANASTASIU, președinte Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană ”Stigmatizarea unor bresle la modul general sau a capitalului străin la modul general, antagonizarea capitalului românesc cu capitalul străin, nu fac altceva decât să adâncească această lipsă de încredere.”

Potrivit reprezentanților C.D.R., Ordonanța de Urgență nu îndeplinește minimele condiții constituționale. Tot ei afirmă că aceste propuneri nu au fost supuse testului I.M.M. și nu au fost transmise Consiliului Economic și Social.

FLORIN JIANU, președinte C.N.I.P.M.M.R. ”Instituțiile statului, ANAF-ul, ministerele și restul trebuie, odată, să înceapă această modernizare, să înceapă aceasta eficientizare a actului de guvernare, nu să transfere întotdeauna responsabilitatea pe spatele antreprenorilor, pe spatele celor care creează valoare adăugată în România.”

Printre altele, Executivul își propune, ca, de la 1 ianuarie 2019, să înființeze o nouă taxă, aplicabilă tuturor instituțiilor bancare. Astfel, în cazul în care ratele ROBOR la 3 și 6 luni depășesc pragul de 1,5%, băncile vor plăti o așa numită "taxă pe lăcomie". Ministrul de Finanțe a făcut precizări și în ceea ce privește Pilonul II de pensii ale cetățenilor. Astfel, el a anunțat că, începând de anul viitor, cei care contribuie la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, dar numai după o perioadă de cotizare de minimum cinci ani. Pentru a putea retrage banii, românii vor plăti un comision de 2% din suma cuvenită. Potrivit reprezentantului C.D.R., Dragoș Neacșu, Pilonul II de pensii va fi distrus în doar câteva trimestre, dacă va fi aplicată măsura anunțată.

DRAGOȘ NEACȘU, reprezentant Fundația Romanian Business Leaders ”Practic noi vorbim astăzi despre un proiect de ordonanță care ar însemna o a doua revoluție fiscală a actualei guvernări. Pilonul II de pensii, care a produs efecte pozitive pentru 7 milioane de români din ultimii 11 ani. La momentul în care ne aflăm, de preluare a mandatului președenției Consiliului Europei, renunțăm la una din foarte puține măsuri de bune practici pe care le avem de oferit Europei. Faptul că avem un sistem de pensii complementare cu componenta publica, componenta obligatorie privată și componenta voluntară privată.”

Ordonanța de Urgență prevede și modificări care vizează infrastructuri cheie ale economiei cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicațiilor sau energetic. Potrivit reprezentanților C.D.R., multe dintre măsuri se vor transforma foarte rapid în creșteri de prețuri pentru consumatori.

SILVIA VLĂSCEANU, director executiv, Federația A.C.U.E. ”Impactul asupra consumatorului va fi contestat celui declarat în nota de fundamentare. Repet, este un atac la securitatea energetică a României.”

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere Guvernului României să nu adopte această Ordonanță de Urgență și să permită un spațiu amplu pentru dezbaterea publică.

ADELA JANSEN, coordonator C.D.R. ”Ar trebui sa fim atenți și la rating-ul de țară, care are impact asupra finanțărilor. Competitivitatea României este obiectivul principal, astăzi, dar și în viitor. Atragerea investițiilor străine, de asemenea, predictibilitate, stabilitate, transparență, încredere. Și închei prin a spune și eu: Stopați aceasta Ordonanță de Urgență."



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Ajutor de 800 de lei pentru pensionarii cu venituri mici ( 13 Martie 2025 )

    Ajutor pentru pensionari! Premierul Marcel Ciolacu a anuțat că Executivul adoptă documentația necesară pentru a fi acordat un ajutor de 800 de lei pensionarilor cu venituri mici. Aceștia vor primi prima tranșă luna viitoare.

  • Focar de pestă porcină africană ( 1 Martie 2025 )

    Virusul pestei porcine africane, depistat la o fermă din județul Timiș! La ferma respectivă, în care se află circa 30.000 de porci, autoritățile au stabilit zonele de supraveghere și de protecție. Conform comunicatului transmis de Direcția...

  • Pregătiri pentru revocarea lui Toni Greblă ( 25 Februarie 2025 )

    Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, este pe cale să-și ia adio de la funcție. Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernământ a luat, deja, decizia de scchimbare din funcție a lui Toni Greblă, iar Birourile Permanente Reunite...

  • Tot mai multe negocieri cu banca ( 13 Februarie 2025 )

    Crește interesul băncilor pentru negocierile cu consumatorii! Anul 2024 a însemnat, comparativ cu 2016, o creștere de 23 de ori a disponibilității băncilor de a găsi împreună cu conciliatorii o soluție pentru rezolvarea problemelor semnalate, conform datelor Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Astfel că, anul trecut s-au înregistrat 989 de negocieri încheiate cu împăcarea părților din totalul concilierilor, iar în 65 de cazuri părțile nu s-au înțeles. Conform CSALB, 301 de cereri au fost rezolvate fără intervenția unui conciliator.

  • Aterizare de urgență, pe Aeroportul Otopeni ( 24 Ianuarie 2025 )

    Incident, pe Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni! Un avion al companiei Ryanair, cu 194 de persoane la bord, care a decolat, vineri, de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Marsilia, a solicitat să se întoarcă urgent la sol.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2