Colesterolul prezent din belșug în bucatele tradiționale de Crăciun este un adevărat inamic pentru sănătatea gurmanzilor! Dovadă stau cele peste 1000 de apeluri înregistrate la Serviciul de Ambulanță București, în ziua Nașterii Domnului.
ALIS GRASU, manager, Serviciul de Ambulanță București: "În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1.100 de solicitări care s-au și efectuat. Dintre acestea, 625 au fost urgențe de cod galben și cod roșu. (...) Vorbim de 147 de solicitări pentru afecțiuni digestive. 25 de persoane au căzut pe gheață, alte 258 au prezentat traumatisme la diverse nivele. (...) Cuvântul de ordine în aceste zile trebuie să fie moderație, cumpătare."
Medicii ne recomandă să consumăm cu moderație alimentele tradiționale pe bază de carne de porc, mai ales cele cu conținut ridicat de grăsimi și preparate termic prin prăjire; carnea și preparatele din carne de porc trebuie achiziționate de la comercianți autorizați, care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor; alimentele trebuie să fie diversificată și să cuprindă cereale, legume, fructe și produse lactate; se recomandă evitarea consumului excesiv de alcool. Ministerul Sănătății face o serie de recomandări și în privința expunerii la frig. Astfel, persoanelor care participă la evenimentele organizate în aer liber trebuie să folosească mănuși, căciuli și a fulare. Mai mult, acestea trebuie să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conținut de alcool.
Municipiul Cluj-Napoca a devenit, pentru un week-end, paradisul gurmanzilor, cu ocazia celei de-a șasea ediții a Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber! Mâncăruri diversificate, miresme îmbietoare și sculpturi în fructe și legume, toate au putut fi degustate și chiar savurate la cea mai mare competiție gastronomică din sud-estul Europei. În competiția culinară s-au înscris 60 de bucătari din 18 țări, inclusiv maeștri din Asia.
Oricât de bogată ar fi, masa de Crăciun nu are niciun farmec fără vinul potrivit! Recomandrea specialiștilor pentru gurmanzi este vinul alb sec sau vinul spumant, care stimulează sucurile gastrice și papilele gustative.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019