Media veniturilor castigate de români in primele trei luni ale anului a fost de 804 lei/persoană, din care s-au cheltuit 728 de lei. Asa arata datele Institutului Național de Statistică. Potrivit INS, veniturile bănești intr-o lună au fost, în medie, de 2.318 lei pe gospodărie, in timp ce cheltuielile s-au cifrat la 2.098 de lei. Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă. Vorbim despre veniturile din prestații sociale- în proporție de25%, cele din agricultură- două procente, din activități neagricole independente-2,6% și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei, cu 1,7%. In trimestrul I al anului in curs, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural și cu 9,8% mai mari față de ansamblul gospodăriilor. La oraș, veniturile gospodăriilor au provenit în proporție de 60,6% din salarii. In schimb, la țară, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producția agricolă. O contribuție importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit și celor din prestații sociale și salariale. Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale. În mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 23% din cheltuieli. O componentă cu pondere destul de mare la totalul cheltuielilor este legată de locuință-apă, gaze naturale, energie electrică și termică. Cea mai mare parte a fost absorbită de consumul de utilități necesare funcționării și încălzirii locuinței . La polul opus s-au situat cheltuielile privind hoteluri, cafenele și restaurante, dar și cele pentru educație.
OANA PASCARU, reporter „Institutul Național de Sănătate Publică a întocmit o listă cu situațiile în care poate fi transmis coronavirusul de către persoanele infectate asimptomatice. Precizările transmise de I.N.S. prezintă...
Vești bune de la Institutul Național de Statistică! În luna iunie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.369 de lei, cu 181 de lei mai mare față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.298 de lei, în creștere cu 119 lei.
Vești proaste de la Institutul Național de Statistică! În luna aprilie, câștigul salarial mediu brut a fost de 5.200 de lei, mai mic cu 185 de lei față de luna precedentă, în timp ce salariul mediu net a fost de 3.182 de lei, în scădere cu 112 lei, în comparație cu luna martie a acestui an.
Mai sunt doar câteva zile până la Alegerile Prezidențiale. Sistemul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică transmit că au luat toate măsurile pentru că votul...
Anul 2019 a venit cu noi scumpiri pentru români! Rata anuală a inflației a fost în decembrie 2018 de 3,27%. Astfel creșteri importante de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 16,61%, și la legume și fructe, cu 21,5%, dintre care cartofii cu 39,64%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Analiștii economici preconizează că preturile produselor vor crește considerabil. De asemnenea, și prețurile serviciilor vor crește.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019