Date companie
 
 
 
 

Vestitorul primăverii

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Martie 2020
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : primavara, martisor
 

În ziua de 1 martie, românii celebrează sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Micul obiect prins într-un șnur alb și roșu este un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii. Nici culorile nu sunt alese întâmplător. Roșul, culoarea feminină, simbolizează viața, în timp ce albul, înțelepciunea bărbatului. Veche de sute de ani, tradiția Mărțișorului rămâne un obicei modern și actual, care readuce, de fiecare dată, obiceiul dăruirii. Mărțișorul este o tradiție unică în sud-estul Europei. Pe lângă români, mai toate popoarele din Balcani îl sărbătoresc. Felul în care e sărbătorit face însă ca fiecare mărțișor să fie unic în fiecare țară. Mărțișorul se poate purta la mână, la gât ori pe reverul hainei. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi merge bine tot anul. De obicei, fetele și femeile sunt cele care primesc mărțișoare. Împreună cu acestea se dăruiesc adesea și flori. În Moldova însă, obiceiul este ca fetele să dăruiască mărțișoare băieților.

BIANCA ROTARU, reporter

”Se spune că persoana care îți pune astăzi la mână mărțișorul va avea noroc tot anul. Mărțișorul se leagă într-un singur nod și nu se aruncă la gunoi, după perioada de purtare, pentru că aduce ghinion. Tot astăzi se alege ”baba”, care îți arată cum îți va fi anul. Mamele care pun mărțisoare copiilor lor trebuie să fie atente să nu fie văzute de femeile însărcinate, în caz contrat, bebelușul se va naște cu un semn.”

Mărțișorul este purtat pe toată durata lunii martie, apoi este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belșug în casele oamenilor. Dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini, mai spuneau bătrânii. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare. În Transilvania, mărțișoarele se atârnă de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se vor speria duhurile rele. Originile sărbătorii mărțișorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii. Cercetarile arheologice efectuate pe teritoriul României au scos la iveală amulete asemanatoare cu martisorul, datând de aproximativ 8.000 de ani. Amuletele reprezintă niște pietricele perforate și purtate la gât sub forma de coliere. Pietricele amuletelor erau vopsite în alb si rosu, aranjate alternativ.


Vestitorul primăverii

« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Starea de astenie se instalează atunci când vremea se schimbă ( 2 Martie 2019 )

    Oboseală fizică și mentală, constantă? Tristețe fără un motiv aparent? Nu aveți poftă de mâncare? Ar putea fi semnele asteniei de primăvară. Din ce în ce mai multe persoane suferă la fiecare schimbare de anotimp. Starea de astenie se instalează brusc, atunci când vremea începe să se încălzească, iar zilele sunt tot mai lungi. Organismul trebuie să se adapteze brusc la noutate, după o iarnă în care a depus eforturi pentru a se menține pe linia de plutire.

  • Mărțișorul, tors de Dochia, aduce bucurie și speranță ( 1 Martie 2019 )

    A sosit primăvara! Anotimp plin de simboluri, cel mai cunoscut dintre acestea fiind mărțișorul. Un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, inclus în lista reprezentativă a patrimoniului imaterial UNESCO la sfârșitul anului 2017, și care, spune legenda legendă ar fi fost tors de Dochia, este un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară și un vestitor al înnoirii.

  • Șoferi exasperați: primăvara se numără gropile ( 2 Februarie 2019 )

    După îngheț, apar gropile! Sau cel puțin așa ne-am obișnuit în ultima perioadă. Șoferii se plâng pentru că după fiecare iarnă ajung cu mașinile în service. Astfaltul de proastă calitate sau soluțiile anti-îngheț, amestecate cu sare dată în exces, par să fie principalii vinovați pentru craterele formate în București.

  • Cod galben de ploi, valabil pentru jumătate din țară ( 30 Martie 2018 )

    Este cald, însă vremea frumoasă nu ține mult! Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o avertizare de tip cod galben de ploi valabilă pentru mai mult de jumatăte din tara. De asemenea, a fost emisă...

  • Mărțișorul, vestitorul primăverii ( 1 Martie 2018 )

    1 Martie, prima zi de primăvară, vestită de mărțișor! Simbol al trecerii de la iarnă la primăvară și al înnoirii, reprezentat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, căruia i-au fost adăugate ulterior alte ornamente, mărțișorul...

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2