România se numără între țările din Europa de Est a căror populație va scădea cel mai mult până în anul 2050, arată un raport al Organizației Națiunilor Unite. Conform prognozei ONU, în timp ce populația la nivel global va crește până la aproximativ 10 miliarde de oameni, în parte datorită dublării numărului de locuitori ai Africii, cele 10 țări ale căror populații scad cu cea mai mare rapiditate se află în Europa de Est. Multe dintre aceste state se confruntă cu dificultăți economice, populații care îmbătrânesc, rata scăzută a natalității, lipsa forței de muncă specializate, emigrația masivă și, în unele cazuri, politici de imigrare restrictive.
În clasamentul țărilor cu cea mai mare scădere demografică, pe primul loc se află Bulgaria, a cărei populație va scădea cu 23% în următorii 32 de ani. Țara va pierde 1,7 milioane de locuitori până în 2050 – echivalentul întregii populații a capitalei Sofia și a zonei metropolitane din jurul acesteia. Topul este completat de Letonia, cu o scădere demografică de 22%, Republica Moldova, cu 19% și Ucraina, cu 18%. În Croația, Lituania și România, populația va scădea cu 17%, iar în Serbia, Polonia și Ungaria, cu 15%. Pe locul 11 în topul țărilor cu cea mai mare scădere demografică din lume se află Japonia, țara cu cele mai multe provocări demografice analizate.
9,7 milioane de români locuiesc în afara țării! Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a prezentat primele rezultate ale unui chestionar adresat cetățenilor români și ONG-urilor din străinătate.
În România, se nasc în medie 200.000 de copii într-un an, iar circa o treime dintre ei apar pe lume în afara căsătoriei. Așa arată un studiu realizat de Institutul Național de Statistică. Potrivit directorului Direcției Generale de Statistică Socială...
Statistici îngrijorătoare! Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, anul trecut, populația vârstnică de peste 65 ani a depășit cu 350.000 persoane populația tânără de până în 14 ani. La a ianuarie 2018, România avea 22 de milioane 194 de mii de locuitori înregistrați oficial după domiciliu, în scădere cu circa 29.000 comparativ cu începutul anului 2017.
Ne împuținăm, de la o lună la alta! România a pierdut în luna martie 7.420 de locuitori, echivalentul a două comune medii din țară, cu 1% mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut.
Suntem tot mai puțini! Doar anul trecut populația a scăzut cu peste 66.700 de locuitori, din cauza declinului demografic. Potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică, dacă în urmă cu doi ani, sporul natural negativ a fost de aproape 60.700 de persoane, anul trecut sporul natural...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019