21 noiembrie 2002. A fost data la care țara noastră a fost invitată oficial să devina membru NATO. S-au scurs, așadar, zece ani de la summitul organizat la Praga, în cadrul căruia s-a hotărât extinderea Alianței Nord-Atlantice cu 7 state foste comuniste. Este vorba de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia și România. La 26 martie 2003, cele 7 țări candidate au semnat la Bruxelles protocoalele de aderare la NATO, în cadrul unei ceremonii extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic. Un an mai târziu, la 29 martie 2004, România a aderat la NATO. A fost o recunoaștere a participării României la operațiuni de menținere a păcii din regiuni de conflict din Balcani și Orientul Mijlociu. Aniversarea celor 10 ani de la invitația de aderare a fost marcată printr-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni, de la care n-au lipsit președintele Traian Băsescu și ambadasadorul Statelor Unite la București, Mark Gitenstein. Băsescu a adus un omagiu militarilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni din Irak, Afganistan, Libia sau Kosovo.
TRAIAN BĂSESCU, președintele României "Avem la această oră, urmare a solidarității cu NATO sș a determinării noastre de a lucra pentru democrație, înregistrați 23 militari căzuți la datorie și 131 de răniți. Pentru aceste jertfe, solicit un moment de reculegere."
La rândul său, Gitenstein, aflat la final de mandat, a mulțumit trupelor noastre, care au colaborat foarte bine cu militarii americani.
Jandarmeria Română atrage atenția asupra unei informații false rostogolite pe rețelele de socializare. ”Ar trebui să știți că peste 30% din efectivele jandarmeriei nu sunt români, sunt aduși după toate probabilitățile din Franța”, este conținutul...
Consultări la Cotroceni, convocate de președintele interimar, Ilie Bolojan, cu reprezentanții partidelor parlamentare. Discuțiile au avut ca obiectiv pregătirea poziției țării noastre la reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, care se va desfășura la Bruxelles.
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Românii nu vor ca țara noastră să iasă din Uniunea Europeană. Un nou sondaj arată că procentul cetățenilor care doresc ca România să rămână în Uniunea Europeană este în creștere, respectiv 88,1% față de de 71,7% în ianuarie 2022.
Starea precară a sănătății românilor, reflectată în Raportul ”Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle” 2024, publicat de Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică! Conform...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019