Zeci de bucureșteni s-au adunat la Kilometrul 0 din Piața Universității pentru a comemora împlinirea a 23 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990! Participanții au aprins lumânări și au depus flori și o coroană, în memoria victimelor. Familiile celor care și-au pierdut viața atunci încă mai speră ca vinovații să fie pedepsiți. În acest sens, Asociația Victimelor Mineriadelor a decis să caute dreptatea în străinătate.
VIOREL ENE, președ., Asoc. Victimelor Mineriadelor 1990-1991: "Ne vom adresa la CEDO! (...) Vom merge pe civil și vom da în judecată pe Iliescu, pe Petre Roman și pe cei pe care îi considerăm vinovați! (...) Recunoscuți oficial sunt 6 morți, 4 prin împușcare și recunoscuți oficial 18 răniți prin împușcare!"
Tot în CEDO și-au pus speranțele și rudele studentului Andrei Frumușanu, împușcat mortal în timpul mineriadei din 1991, când se ducea să-și cumpere o cămașă.
VOX tatăl lui Andrei Frumușanu: "Amicul lui a văzut o mică dâră de fum, cu coada ochiului și a apucat să-i spună doar Andrei, ferește-te! Și, în clipa aia, proiectilul l-a lovit în piept! (...) Pur și simplu, l-a trimis direct la morgă!"
De atunci, soții Frumușanu umblă prin tribunale.
VOX mama lui Andrei Frumușanu: "11 ani de procese, 5 de tergiversări și în rest tăcere! (...) Trebuie să avem răbdare până murim! (...) Era un tânăr care vroia să iubească, să se căsătorească, să trăiască!"
Mineriada din iunie 1990 a rămas o pată întunecată în istoria României. Confruntările violente dintre mineri și protestatari s-au soldat cu șase morți și 746 de răniți.
Flori, lumânări și multe amintiri! Trupul neînsuflețit al actorului și omului politic Bogdan Stanoevici a fost depus la capela cimitirului Bellu, unde cei care l-au iubit și apreciat i-au putut aduce un omagiu.
S-au împlinit 40 de ani de la trecerea în rândul celor drepți a marelui om de cultură și ziarist Pamfil Șeicaru. Cu această ocazie, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a organizat o ceremonie de comemorare...
Mihai Eminescu, comemorat la 131 de ani de la moarte! Zeci de persoane au asistat la o slujbă de pomenire, la Cimitirul Bellu din București. A fost oficiat un parastas și au fost depuse coroane de flori, în semn de omagiu. Oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări și au recitat poezii ale marelui nostru poet.
Mihai Eminescu, comemorat cu onoruri, la Cimitirul Bellu din București, acolo unde este își doarme somnul de veci. Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 130 de ani de la moartea geniului poeziei românești, Mihai Eminescu.
Lacrimi și deznădejde la 3 ani de la tragicul incendiu din clubul Colectiv in urma caruia 64 de tineri și-au pierdut viața. Sute de bucureșteni au aprins o lumânare în memoria victimelor iar un sobor de preoți a organizat o slujbă de comemorare a acestora.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019