Date companie
 
 
 
 

Zi specială de 1 aprilie, în satul Păcălești din județul Bihor

RSS Știri
 
 
Data publicării : 1 Aprilie 2014
Categorie : Social - economic | Cuvinte cheie : bihor, pacalesti, sateni, satul, semnificatie
 

Guvernanții au decis aplicarea scumpirilor, chiar de Ziua Păcălelilor! Dacă majorarea prețurilor la carburanți, gaze și tigări este departe de a fi o farsă, totuși, 1 aprilie rămâne, în tradiție, drept ziua păcălelilor. O zi care are o semnificație specială, pentru sătenii dintro localitate bihoreană, care se numește... Păcălești!

VOX ”Satul a fost întemeiat în 1581, iar cel care l-a întemeiat s-a numit Lupaș Păcală. Prin adăugarea sufixului ”ești”, la numele de familie, a rezultat satul Păcălești.”

Unii localnici susțin, însă, că numele satului vine de la păcălelile făcute de oamenii locului, în trecut.

VOX ”- Are legătură numele satului, cu ziua de 1 Aprilie? - Cred că da, cu Păcală. Aici, s-o fi făcut comerț și s-o fi păcălit ceva.”

În satul Păcălești se păstrează, încă, traditiile din străbuni. Femeile țes și acum la război, așa cum au învățat de la bunici. Din pânza țesută, croiesc, apoi, mândrele ii românești, pe care le brodează de mână, cu motive populare de aleasă frumusețe.

AMBIANȚĂ ”Uite asa, asta trebuie facuta foarte incet, ca sa nu se strice la razboi.”

Ziua păcălelilor are o istorie îndelungată, obiceiul farselor fiind o împletire de obiceiuri populare specifice fiecărei țări, cu legende străvechi și cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou și, ulterior, a primăverii. Potrivit unei teorii, originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian, cu cel gregorian. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut probleme în a se obișnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou, la 1 aprilie, au fost numiți “nebuni de aprilie”. Cu trecerea timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse. Indiferent de origine, ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind ziua păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, ziua păcălelilor a trecut oceanul și a cucerit, mai apoi, tot globul. În România, farsele de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2