Ziua Crucii, sărbătorită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”! Evenimentul organizat la Muzeul Satului marchează sărbătoarea din calendarul religios, dar și datinile specifice începutului culesului viilor la români.
IULIA GRUMĂZESCU, director comunicare, Muzeul Național al Satului "Am organizat evenimentul Sărbătoarea Crucii, Cârstovul viilor, sărbătoarea începutului culesului viilor la români."
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Cu ocazia sărbatorii Cârstovului viilor, vizitatorii au putut vedea cu ce unelte tradiționale se obține licoarea dulce și parfumată sau mai aspra, după gust, din boabele de strugure. De asemenea, cei care doresc să cunoască tainele meșteșugurilor populare și, în special, tainele artei populare, au avut ocazia să participe la atelierele dedicate picturii pe sticlă și confecționării podoabelor populare."
Cu ocazia evenimentului organizat la Muzeul Satului, vizitatorii au putut să achiziționeze de la meșterii populari obiecte autentice românești.
VOX "- Vă plac tradițiile românești? - Încercăm să le păstrăm și să le ducem mai departe și sărbătorile religioase și, încercăm, și sufletul românesc."
VOX "- Sunt interesați oamenii de portul popular românesc? - Sunt, eu știu, cei care sunt născuți la țară. Își amintesc de copilărie, de părinți, de bunici și caută să actualizeze și ei vechea tradiție."
Unul dintre cele mai interesante momente a fost prezentarea obiceiului obținerii vinului și uneltele specifice.
VOX "După ce se culeg strugurii, se aduc acasă și se pregătește linul, după care se răstoarnă în el. Un băiat se spală pe picioare și începe să calce strugurii. După aceea se pune în butoaie și începe să fiarbă mustul și, după aceea, devine vin."
La 14 septembrie, creștinătatea celebrează descoperirea în anul 335 a Sfintei Cruci, pe care a fost răstignit Iisus Hristos pe Muntele Golgota.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este marcată în fiecare an, pe 24 martie, pentru conștientizarea impactului devastator al acestei boli și pentru mobilizarea autorităților și a comunității medicale. Anul acesta, strategia de luptă...
Echinocțiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, s-a produs joi, la ora 11:01, potrivit site-ului Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. În fiecare an, au loc două echinocții, când ziua este egală...
Colecția de patrimoniu văduvită de coiful de aur de la Coțofenești și de cele trei brățări dacice furate, a fost adusă, vineri-seară, înapoi în România. Potrivit comunicatului transmis de Muzeul Național de Istorie a României...
Protest uriaș în București, de Ziua Unirii! Conform unor estimări, peste 30.000 de oameni, cadre militare în rezervă, polițiști, silvicultori, ceferiști, mineri, energeticieni, siderurgiști și angajați din alte domenii, au participat, vineri...
Ziua Culturii Naționale, celebrată în toată țara! La fel ca în fiecare an, de Ziua Culturii, în București și în orașele din țară sunt organizate evenimente culturale, precum spectacole, expoziții, dezbateri și proiecții de film...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019