Ziua Internațională a Medicului, marcată de Colegiul Medicilor din Municipiul București prin lansarea campaniei ”Respect pentru Medici. Respect pentru Pacienți”! Campania vizează o serie de acțiuni de conștientizare și informare cu privire la importanța și menirea profesiei medicale, precum și abordarea unui comportament corect al medicilor față de pacienți, dar și al pacienților față de medici. Cu această ocazie, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie-Intensivă, Șerban Bubenek, a transmis un decalog al recomandărilor pentru cadrele medicale.
ȘERBAN BUBENEK, președinte, Societatea Română de Anestezie și Terapie-Intensivă ”Stimați colegi, profesiunea medicală este una liberală, dar în același timp vocațională și cu importante accente sociale guvernate de percepte clară, etice și deontologice, care trebuie aplicate zi de zi. De aceea, vă îndemn să utilizați și dumneavoastră decalogul pe care noi l-am adoptat pentru întreg personalul, încă din 2010, la nivelul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.
1. Poartă-te cu pacientul așa cum ai dori să fii tratat tu, dacă ai fi bolnav.
2. Rudele pacienților trebuie tratate ca și cum ar fi rudele tale.
3. Zâmbește și dă încredere celui care suferă.
4. Explică pacientului, în termeni simpli, ceea ce vrei să faci.
5. Scrie totul în foaia de observație.
6. Cere ajutor.
7. Nu condiționa în niciun fel serviciile medicale.
8. Nu cere.
9. Nu primi ce nu ți se cuvine.
10. Amintește, în fiecare zi, colaboratorilor tăi, cele de mai sus”.
De Ziua Internațională a Medicului, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, Cătălina Poiană, a anunțat că organizația va oferi asistență juridică medicilor care sunt agresați la locul de muncă. ”Cu toții am auzit de greșeli și fapte reprobabile ale unor medici, iar în aceste cazuri, justiția trebuie să se pronunțe și, cu siguranță, pe mine și pe majoritatea dintre noi medicii, astfel de situații nu ne reprezintă. Dar nici nu putem fi de acord cu situațiile în care medici care își fac datoria sunt agresați. Spunem ferm, medicii trebuie să își îngrijească pacienții cu profesionalism și dedicare, dar, trebuie să trecem și de la vorbe la fapte”, a transmis Cătălina Poiană. Pe 17 septembrie a fost marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, cu sloganul ”Amplifică vocea pacienților”. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut tuturor să ia măsurile necesare pentru a se asigura că pacienții sunt implicați în formularea politicilor, sunt reprezentați în structurile de guvernare și sunt parteneri activi în propria îngrijire.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019