Președintele Klaus Iohannis, discurs în Parlament. Acesta a vorbit despre una dintre problemele din România, și anume că legile se schimbă peste noapte, de zeci de ori, el exemplificând cu legi fundamentale: vechiul Cod fiscal, Legea educației sau cea privind reforma în sănătate.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, rămâne încarcerat! Asta după ce Curtea de Apel București i-a respins contestația la decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 25.000 de euro.
Proiectul noului Cod fiscal a trecut de Parlament! Camera Deputaților, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" și 5 abțineri. Documentul urmează să fie transmis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Șeful statului a lăudat partidele pentru consensul în privința Codului Fiscal. Iohannis a spus că este bucuros că puterea și opoziția au descoperit dialogul.
Sfârșit de săptămână marcat de reuniuni politice la vârf! Liderii PNL reuniți sâmbătă la Gura Humorului, unde a avut loc ședința Biroului Permanent Național, au stabilit prioritățile legislative pe care aleșii liberali le vor susține în sesiunea parlamentară de toamnă. Printre acestea se numără modificarea statutului polițistului, legea învățământului profesional...
Președintele a făcut zeci de deplasări în primele opt luni de mandat! Klaus Iohannis a avut 20 de vizite oficiale în străinătate în 12 țări. Prima deplasare a șefului statului a fost în ianuarie, la Paris, la "Marșul Solidarității". Eveniment organizat după atacurile teroriste din capitala Franței. Imediat după aceea, Iohannis a făcut prima vizită oficială ca președinte, în Regatul Belgiei.
Românii din diaspora vor cere dizolvarea Parlamentului, dacă nu se aprobă votul prin corespondență. Reprezentanții acestora din Italia și Spania, prezenți la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, spun că sunt pregătiți să facă presiuni asupra autorităților de la București, pentru a reglementa cât mai repede votul prin corespondență și votul electronic, eventual chiar la sesiunea extraordinară a Parlamentului din septembrie. Președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, Daniel Țecu, s-a arătat ”optimist”, cu toate că - cităm -”din ce în ce mai mulți factori de decizie, parlamentari și voci de mai sus” i-au spus că nu ar mai fi timp pentru așa ceva.
Ponta își donează diferența de salariu primită prin rectificarea bugetară. Acesta a anunțat într-un mesaj pe pagina sa de facebook, că din 1 august va dona banii pe care îi va primi în plus echipei de baschet a Clubului Steaua, care anul acesta joacă din nou, după mulți ani, într-o competiție europeană. Virgil Stănescu, președintele echipei a declarat că gestul premierului este unul lăudabil. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, susține însă că inițiativa lui Ponta nu poate acoperi duplicitatea șefului Executivului.
După arest, din nou la muncă! Președintele Consiliului judetean din Buzău s-a întors la serviciu după opt luni de pauză! Cristinel Bîgiu a stat în închisoare aproape șase luni, apoi a fost plasat în arest la domiciliu, iar acum este sub control judiciar.
Fierbere în Partidul Social Democrat, în care a început deja lupta pentru putere, după ce Victor Ponta a renunțat la conducerea formațiunii. Cu toate că ștafeta încredințată de Ponta Rovanei Plumb nu este pe placul lui Liviu Dragnea,liderii social-democrați au votat în unanimitate ca aceasta să rămână președinte interimar al PSD, cel puțin pâna la...
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, urmărit penal pentru spălare de bani și folosirea funcției în obținerea de foloase! El este suspectat de procurori că a primit 250.000 euro pentru finanțarea campaniei electorale din 2008. Deputatul liberal s-a prezentat joi la Direcția Națională Anticorupție, unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. Dan Motreanu este cercetat în dosarul în care este urmărit penal și colegul său de partid, fostul consilier prezidențial George Scutaru, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. La ieșirea de la audieri, Motreanu, care este și prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a declarat că se gândește dacă își dă demisia și că se va consulta cu colegii din PNL.
Uniunea Națională pentru Progresul României, formațiunea primului ministru interimar Gabriel Oprea, a fuzionat cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu, codus de Simona Man! Cei doi lideri politici au semnat, luni, actele privind fuziunea. Totodată, Gabriel Oprea a semnat un acord de colaborare cu Federația Națională a Pensionarilor din România, organizație cu circa 500.000 de membri.
Partidul Liberal Reformator, în negocieri pentru o fuziune cu Partidul Conservator! Liderii celor două formațiuni s-au întâlnit și au pus la punct ultimele detalii cu privire la fuziune și la statutul și programul politic al noului partid. Membrii comisiei mixte PLR-PC au susținut că "obiectivul este de a consolida o a treia forță politică a țării, o forță etică de centru, a clasei de mijloc", se arată într-un comunicat al PLR. Conducerea noii formațiuni va fi asigurată de către doi copreședinți.
Legislativul a aprobat pensiile speciale pentru parlamentari. Modificarea a fost adoptată cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" și două abțineri. Partidul Național Liberal a propus vot nominal, dar această propunere a fost respinsă.
Moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului a fost respinsă! Victor Ponta rămâne premier. Potrivit rezultatului anunțat în plenul Parlamentului, au fost 207 voturi valabil exprimate, din care 194 "pentru" și 13 "împotrivă". Pentru adoptarea moțiunii ar fi fost nevoie de 278 de voturi pentru. Parlamentarii coaliției de guvernare prezenți în sală nu au votat, cu unele exceptii: premierul Victor Ponta, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea sau senatorul Șerban Nicolae. Dezbaterea înainte de vot a aprins spiritele.
Premierul Victor Ponta rămâne cu imunitate parlamentară! Plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorului general de încuviințare a începerii urmăririi penale a șefului guvernului. 231 de deputați au votat împotriva urmăririi penale, și 120 pentru. La vot a fost supus raportul ComisieI juridice a Camerei care respinsese cu o zi înainte solicitarea DNA.
Rezultatul votului din Camera Deputaților a provocat reacții virulente pe scena politică. Liberalii vor să conteste la Curtea Constituțională decizia Parlamentului în cazul Ponta. Ei spun că procedura urmată nu respectă legea și acuză majoritatea parlamentară că a obstrucționat justiția. În plen s-a votat raportul Comisiei Juridice, și nu cererea de urmărire penală, așa cum impunea procedura.
Noi acuzații de corupție pentru Darius Vâlcov! Fostul ministru al Finanțelor a fost adus din arestul Poliției Capitalei la DNA, pentru a fi audiat într-un nou dosar disjuns din primul, în care este acuzat de trafic de influență. Vâlcov este cercetat acum pentru că a luat mită 10% din valoarea unui contract, atunci când era ministru.
Critici dure din partea liberalilor, după ce social-democratul Dan Șova a fost scăpat pentru a doua oară de arest de colegii senatori! "Votul în cazul Șova este o rușine națională și o sfidare pentru români", a spus prim-vicepreședintele PNL Cristian Predoiu. Liberalii au anunțat că vor contesta votul la Curtea Constituțională. Și președintele Klaus Iohannis a reacționat, printr-un mesaj pe Facebook. "Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament și această majoritate", a subliniat șeful statului. Și asta după ce marți seara Senatul a respins din nou cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.
Modificări mai rapide în legea salarizării! Angajații de la stat, plătiți după competență. Guvernul se pregătește să implementeze noua grilă de salarizare a bugetarilor, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016. Noua lege va duce la creșterea salariilor din sectorul bugetar.
Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil pentru reținerea și arestarea lui Șova. Decizia a fost luată cu șase voturi "pentru" și cinci "împotrivă". Senatorul PSD a declarat, miercuri, după audierea în comisia juridică, unde și-a apărat cauza în fața colegilor juriști, că nu dorește să facă declarații, și că vrea să transmită că ”a spus numai adevărul în comisie și în plen va face la fel”.
Partidul Național Liberal, invitație pentru o nouă majoritate! Comisia de unificare a PNL a aprobat, sâmbătă, programul de guvernare al partidului. Copreședintele liberal, Vasile Blaga a spus că, alături de colegii săi, lansează public invitația adresată tuturor „posibililor parteneri politici”, pentru a crea o nouă majoritate și a ajunge la guvernare. Acesta a adăugat că proiectul PNL este în concordanță cu programul...
Surpriză de proporții la congresul Partidului Mișcarea Populară! Traian Băsescu și-a făcut apariția în mijlocul delegaților la congresul PMP, deși nu își confirmase prezența, iar de la predarea mandatului de șef al statului nu a mai avut nicio ieșire pe scena politică. Fostul președinte al României a fost primit de participanții la congres cu urale și aplauze. Traian Băsescu a susținut un discurs în care a precizat că vrea...
Perioada de interimat a lui Eugen Tomac la conducerea Partidului Mișcarea Populară se încheie! El a fost ales, astăzi, noul președinte al formațiunii, cu 694 voturi "pentru" și 8 "împotrivă". Eugen Tomac a fost singurul candidat pentru funcția de președinte a PMP, el prezentând moțiunea "România implicată. PMP partidul schimbării". Urmașul Elenei Udrea la șefia Partidului Mișcarea Populară le-a spus celor 756 de delegati la congres...
Liberalii, planuri împotriva guvernului Ponta! Conducerea Partidului Național Liberal s-a reunit pentru a stabili pașii de atac la adresa executivului. Strategia este cuprinsă într-o rezoluție care a fost adoptată de partid. Noul PNL este hotărât să ajungă la guvernare cât mai repede.
Victor Ponta, reacție la acuzațiile Elenei Udrea. Premierul spune că afirmațiile acesteia sunt fanteziste și că niciodată n-a negociat cu vreun politician numirea șefului Direcției Naționale Anticorupție în funcție. El a arătat că decizia pe care a luat-o s-a bazat pe faptul că instituțiile internaționale cu care România colaborează i-au transmis că este important pentru România să aibă în fruntea DNA o persoană cu credibilitate în acest domeniu.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019