Fostul ministru delegat pentru Administrație, liberalul Victor Paul Dobre și fostul ministru UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, au scăpat de urmărirea penală. Cererea Parchetului General de ridicare a imunității parlamentare a fost respinsă de plenul Camerei Deputaților. Laszlo Borbely a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și fals în declarațiile de avere. În urma acuzațiilor, Borbely a demisionat în aprilie...
Liderii USL fac zid în jurul lui Liviu Dragnea, urmărit penal în dosarul referendumului. Copreședinții USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, au declarat că sunt solidari cu Liviu Dragnea și se autodenuntã la Directia Nationalã Anticoruptie. Ei sustin cã sunt vinovati, la fel ca Liviu Dragnea, cã au îndemnat oamenii sã îsi exercite dreptul de vot la referendum. Premierul Ponta sustine cã lui Dragnea i s-a făcut dosar politic.
Prima ieșire oficială a lui Traian Băsescu după revenirea la Cotroceni a însemnat și primul atac la adresa USL de la suspendarea sa din iulie. In opinia președintelui, majoritatea legislativă asigurată de partidele aflate la putere a atentat la statul de drept. Este explicația pe care șeful statului le-a dat-o ambasdorilor români sosiți la Reuniunea Anuală a Diplomației, desfășurată în Capitală.
"M-au schimbat cã n-am avut bascã!" Așa a comentat Ioan Rus plecarea sa de la sefia Ministerului de Interne. El a declarat cã i-a avertizat pe cei din USL cã referendumul nu va fi validat. Ioan Rus a mãrturisit cã a avut o discuție cu premierul Victor Ponta înainte de referendum, în care i-a transmis cã o parte din conducerea USL dorește sã scoatã mai multe categorii de cetãțeni de pe listele electorale.
Premierul Victor Ponta nu se gândește la o nouă suspendare a lui Traian Băsescu până la sfârșitul acestui an. Șeful Executivului spune că o astfel de inițiativă ar duce țara noastră într-o nouă criză politică de amploare. Traian Băsescu și liderii PDL au afirmat în repetate rânduri că ideea unei noi suspendări vine de la Dan Voiculescu, pe care l-au acuzat că ar fi în spatele tuturor acțiunilor USL.
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a amânat pentru începutul săptămânii viitoare luarea unei decizii privind începerea urmăririi penale în cazul foștilor miniștri Victor Paul Dobre și Laszlo Borbely. Deputații juriști au hotârât că solicitările procurorilor DNA mai pot aștepta, pe motiv că nici foștii miniștri, nici membrii comisiei nu au avut timp să studieze temeinic dosarele.
Numirea Avocatului Poporului naste controverse. În timp ce social democratii recunosc, fãrã niciun fel de rezervã, cã negociazã functia, democrat-liberalii neagã acest lucru.
Traian Băsescu a revenit la Cotroceni, după 53 de zile de la suspendare! La mai bine de o lună de la referendum, decizia Curții Constituționale de invalidare a consultării populare din 29 iulie a fost citită în plenul Parlamentului și, publicată, apoi, în Monitorul Oficial.
Criza politică nu a afectat economia, susține presedintele interimar Crin Antonescu. El spune că politicienii, prin actiunile lor, nu au făcut nimic rău în ultimele săptămâni...Mai mult, în vizorul lui Antonescu au intrat acum BNR și Mugur Isărescu.
Procedura pentru revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni a intrat în linie dreaptă. Judecătorii Curții Constituționale au citit în plen hotărârea de invalidare a referendumului din 29 iulie și au trimis Parlamentului motivarea deciziei. Președintele Camerei Deputaților a anunțat că Legislativul s-ar putea reuni în două zile pentru a lua act de verdictul magistraților. Curtea Constituțională a decis marți...
Mona Pivniceru mai are de așteptat până la preluarea Justiției. Demisia magistratului nu a fost prezentată membrilor C.S.M., din cauza lipsei de cvorum. Pentru ca ședințele C.S.M. să îndeplinească condiția de cvorum, este necesară prezența a 15 din cei 19 membrii ai Consiliului. Miercuri au fost prezenți doar 14 magistrați. Trei dintre absenți au invocat motive medicale grave în familie, un altul este plecat din țarã...
Ședința de dimineață a Curții Constituționale nu a fost lipsită de tensiune. Judecătorii Aspazia Cojocaru și Ion Predescu și-au continuat conflictul izbucnit marți din cauza voturilor pe care le-au dat asupra deciziei de validare sau invalidare a referendumului din 29 iulie. Din sala de plen s-au auzit, timp de mai multe minute, strigăte și reproșuri. La final, Aspazia Cojocaru a declarat că va merge "până în pânzele albe" dacă...
Protestatarii adunați pentru a patra zi consecutiv în fața sediului Curții Constituționale au primit cu mare nemulțumire verdictul C.C.R. Peste o sută de cadre militare în rezervă, foști revoluționari și pensionari au cerut judecătorilor Curții să țină cont de românii care au votat la referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu. Președintele suspendat a fost principala țintă a manifestanților.
La o lună și jumătate de la suspendarea lui Traian Băsescu și după mai bine de trei săptămâni de la referendum, Curtea Constituțională a decis: consultarea populară s-a desfășurat corect, dar nu a fost întrunit cvorumul! In consecință, Băsescu se întoarce la Cotroceni, pentru că la referendum n-au participat jumătate plus unu dintre românii înscriși pe listele electorale permanente.
Peste mai puțin de o săptămână vom afla dacă referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu va fi invalidat sau nu. Judecătorii Curții Constituționale va lua o decizie pe data de 21 august. Magistrații au devansat termenul de soluționare cu 10 zile, la solicitarea președintelui suspendat. În plus, ei au cerut din nou Guvernului să le trimită listele electorale permanente folosite la referendum.
S-a consumat o nouă etapă în războiul politic la vârf: aceea privind presiunile acuzate de fostul ministru al Administrației și Internelor, Ioan Rus. Dacă președintele interimar, Crin Antonescu, susține sus și tare că nu a făcut nicio presiune, președintele suspendat, Traian Băsescu, recunoaște, ironic, că a făcut presiuni, prin declarațiile din garaj. Crin Antonescu s-a lansat într-un atac dur si la adresa presedintelui suspendat.
Plângere penală la Parchetul General! O persoană fizică a trimis, prin e-mail, o plângere în care acuză Curtea Constituțională de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului prin care se solicita corectarea unei ``erori materiale`` din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a înregistrat plângerea penală, iar dosarul se află în faza actelor premergătoare.
Presedintele suspendat Traian Basescu ii critica pe ministrii schimbati din guvernul Ponta, dar si pe cei noi. Singura care a scãpat de vorbele dure ale presedintelui suspendat a fost Mona Pivniceru, propusã pentru functia de ministru al Justitiei.
Guvernul Ponta, remaniat la trei luni de la depunerea jurământului! Anunțul demisiei miniștrilor Ioan Rus și Victor Paul Dobre a fost doar începutul unei serii de schimbări la nivel de Guvern. Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, că, în locul vacant de la Ministerul Administratiei si Internelor, este propus Mircea Dușa. Ministru delegat pentru Administratie a fost numit Radu Stroe. Portofoliul Externelor este preluat de Titus Corlățean...
Micul recensământ pune gaz pe foc! Directiva transmisă de Guvernul României autorităților locale, de a se mobiliza pentru actualizarea listelor electorale permanente, a provocat o reacție dură din partea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Traian Băsescu îi ironizează pe Ioan Rus și pe Victor Ponta, pentru soluțiile propuse în scopul actualizării listelor electorale permanente.
Hotărârea Curții Constituționale, de a amâna până pe data de 12 septembrie decizia referitoare la validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, nu a rămas fără ecou. USL susține că decizia magistraților este una corectă și, ca urmare, cere demisia lui Traian Băsescu. În replică, democrat-liberalii solicită demisia întregului Guvern Ponta, pentru organizarea defectuoasă a referendumului.
La linia TelVerde, pusă la dispoziție românilor în ziua referendumului din 29 iulie, s-au primit peste 700 de sesizări. Cele mai multe raportări de la cetățeni au fost în legătură cu transmiterea prin SMS-uri, pliante, fluturasi sau contact personal a unor mesaje care influențau votanții în sensul participării sau abtinerii de la vot, dar și nereguli sesizate cu privire la transportarea cetățenilor la secțiile de votare.
Curtea Constituțională a amânat decizia validării referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu până pe data de 12 septembrie. Intre timp, toate listele electorale vor fi reverificate în fiecare județ, iar Crin Antonescu rămâne președinte interimar. Curtea a solicitat noi informații de la ministerul de Interne și Institutul Național de Statistică pentru a se lămuri câți alegători români au votat și câți există în realitate.
Numărătoarea inversă pentru validarea sau invalidarea referendumului a încins și mai mult lupta politică. Traian Bãsescu le-a transmis liderilor USL să-și accepte eșecul de la consultarea populară de duminică și să înceteze orice dispută, pentru că țara se prăbușește. In replică, președintele interimar, Crin Antonescu, este convins că Băsescu trebuie să renunțe la visul de a se întoarce la Cotroceni. USL speră că magistrații Curții vor ține cont...
Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale ale referendumului de duminică privind demiterea lui Traian Băsescu. Potrivit datelor oficiale, prezența la vot a fost de 46,24 la sută, ceea ce înseamnă că scrutinul nu a adunat cvorumul necesar validării de 50 plus unu din totalul alegătorilor. Decizia validării aparține, însă, Curții Constituționale. Peste 7 milioane 400 de mii de alegători, adică 87,52% din total...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019