Peste mai puțin de o săptămână vom afla dacă referendumul privind demiterea lui Traian Băsescu va fi invalidat sau nu. Judecătorii Curții Constituționale va lua o decizie pe data de 21 august. Magistrații au devansat termenul de soluționare cu 10 zile, la solicitarea președintelui suspendat. În plus, ei au cerut din nou Guvernului să le trimită listele electorale permanente folosite la referendum.
S-a consumat o nouă etapă în războiul politic la vârf: aceea privind presiunile acuzate de fostul ministru al Administrației și Internelor, Ioan Rus. Dacă președintele interimar, Crin Antonescu, susține sus și tare că nu a făcut nicio presiune, președintele suspendat, Traian Băsescu, recunoaște, ironic, că a făcut presiuni, prin declarațiile din garaj. Crin Antonescu s-a lansat într-un atac dur si la adresa presedintelui suspendat.
Plângere penală la Parchetul General! O persoană fizică a trimis, prin e-mail, o plângere în care acuză Curtea Constituțională de fals material în înscrisuri oficiale, în legătură cu adresa transmisă Guvernului prin care se solicita corectarea unei ``erori materiale`` din decizia privind listele electorale folosite la referendum. Parchetul General a înregistrat plângerea penală, iar dosarul se află în faza actelor premergătoare.
Presedintele suspendat Traian Basescu ii critica pe ministrii schimbati din guvernul Ponta, dar si pe cei noi. Singura care a scãpat de vorbele dure ale presedintelui suspendat a fost Mona Pivniceru, propusã pentru functia de ministru al Justitiei.
Guvernul Ponta, remaniat la trei luni de la depunerea jurământului! Anunțul demisiei miniștrilor Ioan Rus și Victor Paul Dobre a fost doar începutul unei serii de schimbări la nivel de Guvern. Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, că, în locul vacant de la Ministerul Administratiei si Internelor, este propus Mircea Dușa. Ministru delegat pentru Administratie a fost numit Radu Stroe. Portofoliul Externelor este preluat de Titus Corlățean...
Micul recensământ pune gaz pe foc! Directiva transmisă de Guvernul României autorităților locale, de a se mobiliza pentru actualizarea listelor electorale permanente, a provocat o reacție dură din partea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Traian Băsescu îi ironizează pe Ioan Rus și pe Victor Ponta, pentru soluțiile propuse în scopul actualizării listelor electorale permanente.
Hotărârea Curții Constituționale, de a amâna până pe data de 12 septembrie decizia referitoare la validarea sau invalidarea referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, nu a rămas fără ecou. USL susține că decizia magistraților este una corectă și, ca urmare, cere demisia lui Traian Băsescu. În replică, democrat-liberalii solicită demisia întregului Guvern Ponta, pentru organizarea defectuoasă a referendumului.
La linia TelVerde, pusă la dispoziție românilor în ziua referendumului din 29 iulie, s-au primit peste 700 de sesizări. Cele mai multe raportări de la cetățeni au fost în legătură cu transmiterea prin SMS-uri, pliante, fluturasi sau contact personal a unor mesaje care influențau votanții în sensul participării sau abtinerii de la vot, dar și nereguli sesizate cu privire la transportarea cetățenilor la secțiile de votare.
Curtea Constituțională a amânat decizia validării referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu până pe data de 12 septembrie. Intre timp, toate listele electorale vor fi reverificate în fiecare județ, iar Crin Antonescu rămâne președinte interimar. Curtea a solicitat noi informații de la ministerul de Interne și Institutul Național de Statistică pentru a se lămuri câți alegători români au votat și câți există în realitate.
Numărătoarea inversă pentru validarea sau invalidarea referendumului a încins și mai mult lupta politică. Traian Bãsescu le-a transmis liderilor USL să-și accepte eșecul de la consultarea populară de duminică și să înceteze orice dispută, pentru că țara se prăbușește. In replică, președintele interimar, Crin Antonescu, este convins că Băsescu trebuie să renunțe la visul de a se întoarce la Cotroceni. USL speră că magistrații Curții vor ține cont...
Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale ale referendumului de duminică privind demiterea lui Traian Băsescu. Potrivit datelor oficiale, prezența la vot a fost de 46,24 la sută, ceea ce înseamnă că scrutinul nu a adunat cvorumul necesar validării de 50 plus unu din totalul alegătorilor. Decizia validării aparține, însă, Curții Constituționale. Peste 7 milioane 400 de mii de alegători, adică 87,52% din total...
În acest moment, toate privirile sunt îndreptate spre Curtea Constituțională, care va decide dacă validează sau nu rezultatul referendumului. Rezultatele parțiale indică o prezență cu câteva procente sub pragul de validare de 50% plus unu din numărul celor înscriși pe listele electorale, adică peste 9,1 milioane de alegători. Dacă rezultatele finale se mențin sub acest prag, referendumul este invalidat, iar Traian Băsescu...
Încheierea referendumului pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu nu a pus capăt războiului politic. Dimpotrivă! Din momentul închiderii urnelor, românii au asistat la o escaladare a declarațiilor belicoase, din ambele tabere. Fiecare își revendică victoria și își amenință opozantul cu pușcăria. Dupã ce a numãrat aproape toate voturile, Biroul Electoral Central a anuntat o prezentã sub pragul de validare...
Președintele suspendat este sigur că va reveni la Cotroceni și știe deja cum va acționa în următoarea perioadă. Traian Băsescu a făcut apel la reconciliere si a îndemnat formațiunile politice să nu atenteze la spiritul democratic.
Agitație maximă după închiderea urnelor la referendumul de duminică. Liderii locali din USL și PDL au așteptat cu mari emoții numărătoarea oficială a voturilor. În Bistrița-Năsăud s-au prezentat puțin peste 35 la sută din totalul alegătorilor. Supărați de procentajul scăzut, mai mulți bistrițeni s-au strâns în fața sediului democrat-liberalilor.
Spirite încinse în lumea politică, la o zi după referendum! Dacă președintele suspendat crede că votul de duminică nu a fost unul legitim, președintele interimar este de părere că scrutinul e democratic. Atacurile au curs de o parte și de alta și s-a vorbit mult despre...onoare.
Plângeri penale pentru politicieni, în urma referendumului din 29 iulie. Vizați sunt atât reprezentanți ai Puterii, cât și lideri din opoziție. Astfel, în vizorul USL a intrat europarlamentarul PDL Monica Macovei.
Zarurile au fost aruncate: Traian Băsescu a supraviețuit la încă un referendum organizat pentru demiterea sa! Potrivit datelor Biroului Electoral Central, prezența la vot a fost puțin peste 46 de procente, după centralizarea rezultatelor din 99,97 la sută dintre secțiile de votare. Astfel, nu a fost atins pragul de 50 plus unu pentru ca referendumul să fie validat. Decizia finală aparține, însă, Curții Constituționale.
O înțelegere, până ieri secretă, între conducerea Uniunii Social-Liberale și Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate șochează opinia publică! Liderii USL, Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, au semnat un acord de principiu cu Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, condus de colonelul în rezervă Mircea Dogaru. Documentul prevede desființarea celor mai importante instituții de luptă...
Miting USL în atmosferă de petrecere, la ROMEXPO, joi seară! Potrivit organizatorilor, la miting au participat peste 20.000 de oameni, unii purtând tricouri albe inscripționate cu mesaje anti-Băsescu. Liderii Uniunii Social-Liberale i-au tratat pe participanți cu mici, bere, muzică și discursuri. Mitingul de la ROMEXPO încheie seria manifestărilor organizate de Uniunea Social-Liberală, în campania pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
În paralel cu mitingul USL de la ROMEXPO, în Piața Revoluției s-a desfășurat manifestația organizată de PDL, pentru susținerea președintelui suspendat, Traian Băsescu. Simpatizanții pro-Băsescu au avut parte de muzică și discursuri, nu și de bere și mititei.
Presedintele suspendat, Traian Basescu, le-a spus participanților că "este esențial ca Victor Ponta și Crin Antonescu să părăsească funcțiile după data de 29 iulie".
Comisia Europeanã este în continuare "foarte preocupatã" de atacurile împotriva democratiei în România. Declaratia a fost fãcutã de comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding. Fidel promisiunii de a-i convinge pe oficialii europeni că , în România, democrația este respectată, iar băieții răi nu sunt la USL, premierul Victor Ponta i-a trimis o epistolă presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso...
"Flacãra democratiei", aprinsã în urmã cu o sãptãmânã la Cluj, de Traian Bãsescu, a fost aruncatã în Dunãre, la Orșova. Reprezentantii PDL îl acuzã pe liberalul Ion Manea, primarul din Orsova, cã i-a luat torta unui tânãr care o transporta prin oras si a aruncat-o în apã. Presedintele PDL Orsova susține cã tinerii democrat-liberali au fost amenintati, înainte de sosirea tortei cu Flacãra Democratiei, de presedintele PSD Orsova...
Premierul Victor Ponta a fost întâmpinat cu huiduieli la ceremonia de premiere a Raliului Sibiului, acolo unde i-a înmânat trofeul câștigătorului Andreas Mikkelson. Șeful Guvernului a declarat, însă, că nu a auzit nimic. În ultimii șase ani, Victor Ponta a luat parte la mai multe raliuri naționale, în calitate de copilot. Ultima participare datează din septembrie 2011, atunci când Ponta a anunțat că se retrage, pentru a se putea dedica total politicii, în perspectiva anului electoral 2012.
După mitingul pro-Băsescu de sâmbătă, la care au participat circa 18.000 de oameni,. a venit rândul USL să-și etaleze forțele în capitala Moldovei. Aproximativ 15.000 de persoane au participat, duminică, la mitingul USL organizat în Piața Unirii din Iași. Au fost prezenți și au susținut discursuri premierul Victor Ponta și președintele interimar, Crin Antonescu. Alături de ei s-au aflat Varujan Vosganian, Relu Fenechiu...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019