Aflat în mijlocul unei furtuni politice fără precedent, președintele suspendat, Traian Băsescu, nu a fost uitat de camarazii din marină, care l-au vizitat la sediul de campanie, pentru a-și manifesta susținerea în perspectiva referendumului.
Luptă la baionetă între Putere și Opoziție, cu două săptămâni și jumătate înainte de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu! Liderii PDL susțin decizia Curții Constituționale, care a hotărât că referendumul este valabil doar dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul total de alegători, adică 9 milioane de români.
Predare de ștafetă la Cotroceni! Cel puțin până la referendum, președintele suspendat, Traian Băsescu, i-a lăsat locul lui Crin Antonescu. Predarea mandatului a avut loc după ce Curtea Constituțională a decis luni că procedura privind suspendarea lui Băsescu a fost respectată.
Lovitură de teatru cu mai puțin de trei săptămâni înainte de referedumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Magistrații Curții Constituționale au decis că președintele suspendat poate fi demis doar dacă la vot vor veni cel puțin 9 milioane de români! Mai exact, Curtea a hotărât că referendumul este valabil doar dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul total de alegători. Astfel, la referendum, aproximativ patru milioane și jumătate de români ar trebui să voteze în favoarea demiterii, pentru ca Băsescu să-și piardă definitiv funcția.
In inclestarea luptei politice din Parlamentului Romaniei, combatantii si-au aruncat acuzatii dure. Daca tinta pricipala a presedintelui Traian Basescu a fost premierul Victor Ponta, impovarat de scandalul de plagiat al carui ecou a ajuns in toata lumea, spre finalul discursului i-a dat o replica acida si celui care-l urmeaza ca interimar la Cotroceni, Crin Antonescu. Asta dupa ce Antonescu ii spusese ca dacã nu va fi demis la referendum, el se retrage din politicã.
Vineri, 6 iulie, președintele României, Traian Băsescu a fost pentru a doua oară suspendat de Parlament. Dacă în 2007 au votat pentru suspendare 322 de parlamentari, acum numarul acestora s-a redus la 256, iar 114 au votat impotriva. Potrivit legii, pentru suspendare ar fi fost necesare 217 voturi. Parlamentul s-a reunit la ora 17.00, în prezența președintelui. Au urmat patru ore de discursuri. Printre cei care au luat cuvântul, s-a numărat și acuzatul.
Mergem la referendum! Așa a început Traian Băsescu declarația de presă susținută vineri, noaptea, la Palatul Cotroceni, după încheierea votului în Parlament. Președintele suspendat al României a precizat ca a sesizat Curtea Constituțională cu privire la hotărârea de suspendare, dar nu pentru a-și apăra scaunul, ci ca urmare a obligației sale de șef de stat, de a epuiza toate căile de atac asupra unui demers...
Reprezentantii USL ii ataca dur pe europarlamentarii democrat-liberali! Uselistii sustin ca reprezentantii PDL in Parlamentul European, în frunte cu Monica Macovei, au creat la Bruxelles o isterie generală prin minciuni și manipulare! Pentru a elimina îngrijorările partenerilor europeni, premierul Victor Ponta da asigurări că îi va informa pe aceștia despre deciziile luate la Bucuresti. Europarlamentarii USL, Norica Nicolai...
USL îi reproșează președintelui Traian Băsescu încălcări repetate ale Constituției. In cererea privind suspendarea șefului statului, Uniunea Social-Liberală susține că Băsescu a uzurpat rolul premierului, s-a substituit în atribuțiile constituționale ale Guvernului și a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Potrivit documentului, președintele ar fi încălcat principiul separației puterilor în stat și independența justiției...
Președintele Traian Băsescu nu este împotriva referendumului pentru propria suspendare! In plenul Parlamentului, șeful statului le-a cerut însă deputaților și senatorilor USL ca, odată cu votul pentru revocarea sa, românii să se pronunțe și asupra modificării Constituției. In replică, Băsescu a afirmat că obiectivul major al suspendării sale este punerea sub control politic a justiției și a instituțiilor statului.
Președintele Traian Băsescu a cerut majorității parlamentare să înceteze atacul împotriva instituțiilor statului. Șeful statului le-a solicitat lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea și Kelemen Hunor să nu arunce România în haosul de acum 22 de ani. In replică, copreședintele USL, Crin Antonescu, spune că liderul de la Cotroceni încearcă fără succes să intimideze partidele aflate acum la putere.
Suspendarea președintelui Traian Băsescu intră în linie dreaptă. Pentru a simplifica această procedură, Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, Legea de funcționare și organizare a Curții Constituționale. Mai exact, magistrații nu se mai pot pronunța în privința deciziilor Legislativului. Avizul Curții în privința suspendării rămâne doar consultativ, iar judecătorii nu mai pot anula o eventuală suspendare.
Partidul Democrat Liberal are un nou președinte, în persoana lui Vasile Blaga, candidat unic la Convenția Națională Extraordinară a PDL organizata la Palatul Parlamentului. Blaga este noul lider al democrat-liberalilor cu 1.197 de voturi "pentru" și 28 "împotrivă". Actual președinte al Senatului, Vasile Blaga face parte din vechea garda a Partidului Democrat-Liberal PDL și a țintit șefia partidului și la congresul din mai 2011.
Răsturnare de situație, în cazul posibilului plagiat săvârșit de premierul Victor Ponta. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a fost desființat, prin ordinul ministrului interimar al Educației, Liviu Pop, chiar în momentul în care se pregătea să analizeze cazul. Cu toate acestea, membrii comisiei s-au reunit, vineri dimineață.
Cu o singură excepție, USL a câștigat alegerile locale reluate în mai multe localități ale țării. Decizia de reluare a scrutinului din 10 iunie a fost luată în urma analizei reclamațiilor venite din teritoriu, care au dus la concluzia că rezultatele au fost viciate. La Moeciu, diferența de acum două săptămâni între social-democratul Nicolae Clinciu și liberalul Gheorghe Manea a fost făcută de numai două voturi.
Conducerea Universității din București ia în calcul varianta ca lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta să fie analizată de experți străini. Acuzat de plagiat, premierul României spune că scandalul a fost generat de președintele Traian Băsescu. Consiliul Național de Etică a evitat să se implice în acest caz.
Familia lui Adrian Năstase le-a interzis medicilor de la Spitalul Floreasca, acolo unde se află internat fostul premier, să mai facă declarații legate de starea de sănătate a acestuia.
Președintele Traian Băsescu i-a cerut ministrului desemnat al culturii, Puiu Hașotti, să dea o declarație pe proprie răspundere că teza sa de doctorat nu este un plagiat. Șeful statului a adresat această solicitare prin intermediul unei scrisori trimise premierului Victor Ponta, care a precizat că îi va da curs, dacă are temei legal. Hașotti a depus deja declarația la Guvern, lăsând la latitudinea premierului să o remită Administrației Prezidențiale.
Ultimatumul dat de liderul PNL, Crin Antonescu, președintelui Traian Băsescu, în privința învestirii lui Puiu Hașotti la ministerul Culturii, nu a rămas fără reacții din partea membrilor PDL.
Plecarea Sorinei Plăcintă din PDL și anunțul ei că se alătură grupului liberal din Senat nu au adus liniștea în USL. Dimpotrivă, decizia PNL de a o primi în partid pe fosta șefă de la Tineret și Sport a stârnit reacții dure, atât din partea unor lideri liberali, cât și a social-democraților. Victor Ponta este împăciuitor și respinge atacurile din sânul Uniunii Social-Liberale. La rândul ei, Sorina Plăcintă susține că decizia de a părăsi PDL...
Întâlnirea de la Cotroceni dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta pe tema reprezentării României la Consiliul European nu a dat rezultate. Cei doi au discutat pentru a ajunge la un compromis, dar nu au decis care dintre ei va pleca la Bruxelles. Potrivit șefului Executivului, o nouă rundă de dicuții va avea loc în curând. Președintele de onoare al social-democraților, Ion Iliescu, este de aceeași părere cu liderul PSD.
Adriean Videanu îl așteaptă în instanță pe premierul Victor Ponta, pe care l-a dat în judecată pentru calomnie. Șeful Executivului declarase că democrat-liberalul a coordonat activități infracționale, are patru dosare penale la DNA, iar cazul Hidroelectrica este cea mai gravă ilegalitate comisă în ultimii 22 de ani.
Are 50 de ani, este primar într-o comună din Gorj, dar și...elev de liceu! Edilul localității Turburea, Ion Bârcă, reales la scrutinul de duminică, ar fi trebuit să dea bacalaureatul în această sesiune, imediat după vot. N-a putut, însă, din cauza unei corigențe! Aflat la al doilea mandat, democrat-liberalul spune că e mai usor să ajungi primar, decât să promovezi examenele de la scoală. Deocamdată, a reusit sã ajungă în clasa a 13-a la seral.
Biroul Electoral Municipal Ploiești a respins solicitarea candidatului PDL la Primărie, Andrei Volosevici, privind renumărarea voturilor din toate secțiile din municipiu. Democrat-liberalii prahoveni ceruseră marți anularea votului pentru fraudă, după ce Volosevici a pierdut cursa în fața social-democratului Iulian Bădescu la o diferență de aproximativ 1.500 de sufragii. Mai mult, șefa Camerei Deputaților, Roberta Anastase, l-a acuzat pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, că ar fi consumat prea mult alcool, atunci când a învinovățit-o că blochează numărarea voturilor din patru secții din Ploiești. Coordonatorul campaniei USL a fãcut apel duminică noaptea la Poliție pentru a interveni în acest caz.
O experienta nelipsita de nervi si cozi interminabile. Asa au putut descrie membrii sectiilor de votare noaptea petrecuta in curtile primariilor pentru a predea buletinele de vot.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019