Premierul Emil Boc i-a răspuns prompt președintelui Senatului României, Mircea Geoană, care îi solicitase, prin intermediul unei scrisori, să determine Guvernul să-și retragă asumarea răspunderii pe Legea Educației. În demersul său, Geoană se baza pe argumentele Curții Constituționale.
Președintele Traian Băsescu a lansat, joi, un atac dur la adresa Curții Constituționale. Motivul: deciziile Curții au creeat foarte multe probleme Guvernului. Seful statului a mai declarat că, în vremuri de criză, nu Curtea Constituțională trebuie să ia deciziile economice importante.
Sistemele de protecție inventate în România fac ca aproximativ 45% din venituri să se fi dus până acum pe cheltuieli sociale, susține Traian Băsescu. Șeful statului a mai declarat că, în acest moment, România nu-și permite acest lucru.
Dezbatera Ordonanței 50 decurge extrem de anevoios. Mulți dintre deputatii din Comisia de buget-finanțe absentează de la lucrări, iar cei prezenti se împotmolesc în articolele de lege. Unul dintre motive ar fi traducerea inexacta a textului. Joi, pe parcursul a doua ore, deputații nu au reușit să discute decât două dintre articolele Ordonanței 50.
Decizia Curtii Constitutionale in legatura cu Legea Educatiei, potrivit careia Guvernul a încãlcat competenta Parlamentului de unicã autoritate legiutoare nu a ramas fara ecou. Astfel, deputatul UDMR Petru Lakatos a declarat cã procedura asumãrii rãspunderii poate continua în Parlament. Si premierul Emil Boc a precizat ca decizia Curții Constituționale a României permite Guvernului continuarea procedurii asumării răspunderii asupra proiectului legii Educației Naționale. De partea celalaltã, presedintele senatului, Mircea Geoanã le transmite reprezentantilor Guvernului sã accepte înfrângerea.
Opoziția isi impune punctul de vedere in Senat! Plenul camerei superioare a Parlamentului a respins, miercuri, cererea de reexaminare a Legii pensiilor, cerută de președintele Traian Băsescu.
Opoziția a răspuns cu un nou boicot apelului de pace lansat marți de președintele Traian Băsescu. PSD și PNL au părăsit, din nou, ședința de plen a Camerei Deputaților, nemulțumiți că Roberta Anastase nu va fi schimbată de la șefia acesteia. Deputații Puterii și cei ai Opoziției au ajuns chiar să se îmbrâncească în sala de plen.
Roberta Anastase nu este prioritatea României, ci adoptarea actelor normative de care depinde buna funcționare a acordului cu instituțiile financiare internaționale, spun democrat-liberalii. Prim-vicepreședintele PD-L, Adriean Videanu, dezminte informațiile vehiculate în presă potrivit cărora președintele Camerei Deputaților va fi înlocuit.
PD-L promite că va găsi o soluție care să-i mulțumească pe cei de la UDMR, pentru ca maghiarii să nu părăsească barca guvernării. Liderii UDMR au amenințat cu părăsirea Coaliției și i-au dat un ultimatum cabinetului Boc, pentru a găsi soluții în ceea ce privește trecerea Legii Educației la Senat.
Finalizarea unui nou acord cu FMI ar insemna pentru Romania iesirea din criza. Pentru asta e nevoie, insa, de intelegere intre opozitie si putere. Acesta a fost mesajul presedintelui Traian Basescu pe care l-a adresat de la tribuna Parlamentului alesilor neamului.
Legea bugetului de stat pentru anul viitor este anul finalizată. Este anuntul ministrului Finanțelor, care mai are acum, o țintă pe care vrea s-o atingă în curând.
Decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii Educatiei este apreciata din nou de liderii social-democrați. Victor Ponta este de parere că reanalizarea actului normativ are mai multe avantaje.
Legea Educatiei clatina coalitia de guvernare. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat la Târgu Mureș, înainte de începerea ședinței Consiliului Permanent, că nu are nicio recomandare pentru participanții la Consiliu, privind ieșirea sau rămânerea la guvernare. El s-a declarat, însă, îngrijorat de blocarea Legii Educației, prin decizia CCR, spunând că în acest moment există o "criză a Coaliției".
Atac dur lansat de presedintele PNL, Crin Antonescu, asupra Partidului Social Democrat si a liderului formatiunii, Victor Ponta. La ședința Ligii Aleșilor Locali ai PNL, liberalul a acuzat Partidul Social Demorcat că l-a adus pe Traian Băsescu la putere. In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, liderul liberal l-a învinuit că n-a areușit să prindă niciun infractor în calitate de procuror.
Legea pensiilor bate pasul pe loc. Dezbaterile asupra proiectului au fost amânate din lipsă de cvorum, după ce senatorii au părăsit sala rând pe rând. Mai bine de o oră, parlamentarii s-au certat pe procedură, iar liderii de grup n-au ajuns la vreun acord.
Pana la motiunea de cenzura, opozitia asteapta decizia Curtii Constitutionale in privinta Legii Educatiei. Daca actul normativ va fi declarat neconstitutional, atat angajarea raspunderii guvernamentale, cat si motiunea, vor cãdea.
Legea privind scăderea TVA la 5% pentru alimentele de bază și cea privind neimpozitarea pensiilor mai mici de doua mii de lei vor face cale întoarsă către Parlament. Președintele Traian Băsescu a anunțat la postul public de televiziune că nu va promulga cele două legi, pentru a îndrepta greșeala făcută în legislativ.
Turismul romanesc va fi promovat pe facebook. Ministerul condus de Elena Udrea a pus la punct toate detaliile privind o colaborare cu reprezentantii site-ului de socializare.
Legea salarizarii unitare, cea a pensiilor si adoptarea bugetului pe anul viitor trebuie sa reprezinte prioritatea zero pentru Romania, ca sa primeasca banii de la FMI. Mai mult decat atat, pentru a avea crestere economica, e nevoie de investitii, spune presedintele Traian Basescu.
Șeful statului și delegația fondului s-au întâlnit la Palatul Cotroceni, cu o zi înainte de prezentarea concluziilor oficialilor străini. Negocierile cu Fondul Monetar Internațional au intrat in impas, în principal din cauza condiției de modificare a Ordonanței 50 privind creditele populației. Următoarea tranșă de la FMI, programată pentru mijlocul lunii viitoare, are o valoare de 870 de milioane de euro.
Corneliu Vadim Tudor a fost reales președinte al Partidului România Mare în cadrul unui congres de a cărei organizare s-a ocupat personal. Vadim a fost primit cu pâine, sare, aplauze si flori. Corneliu Vadim Tudor le-a transmis colegilor săi că PRM este pregătit pentru o nouă etapă. Vrea o colarorarea cu partidul lui Gigi Becali, astfel încât candidații PNG să intre pe listele PRM, iar electoratele celor doua partide să fie adunate la un loc.
Șeful statului a lansat o nouă invitație către partidele parlamentare de a lua parte la consultările programate, marți, la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Printre temele de discuție se numără perspectiva relației României cu Fondul Monetar Internațional. Liberalii au refuzat, însă, invitația, iar PSD si PC vor hotărâ, luni, dacă vor merge la Cotroceni.
"Legea educației naționale, o lege anti-educație și anti-românească", astfel au intitulat liberalii și social-democrații moțiunea depusă, vineri, pe tema angajării răspunderii Guvernului asupra noii Legi a educației. Textul documentului cuprinde 22 de pagini și a fost semnat de 137 de parlamentari.
Școala primară și gimnaziul vor avea durata de câte cinci ani, conform noii Legi a Educației, care schimbă iar structura învățământului preuniversitar. În aceste condiții, directorii s-ar putea confrunta cu problema spațiului insuficient din școlile pe care le conduc. Aceste modificări vin în contextul în care Ministerul Educației a decis că aproape 3.000 de școli din țară trebuie desfințate.
PSD și PNL vor continua lupta împotriva Guvernului Boc și a fraudelor din Camera Deputaților, a declarat președintele social-democraților, Victor Ponta. În replică, Roberta Anastase, a declarat pentru R.F.I., că oamenii cu experiență din PSD îi pregătesc o surpriză neplăcută lui Victor Ponta și el o simte, după eșecurile politice în lanț suferite în ultima perioadă.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019