Procedura pentru revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni a intrat în linie dreaptă. Judecătorii Curții Constituționale au citit în plen hotărârea de invalidare a referendumului din 29 iulie și au trimis Parlamentului motivarea deciziei. Președintele Camerei Deputaților a anunțat că Legislativul s-ar putea reuni în două zile pentru a lua act de verdictul magistraților.
VALERIU ZGONEA, președintele Camerei Deputaților "Eu vreau ca cel târziu vineri să avem o sesiune extraordinară a Parlamentului. Am și transmis un sms tuturor membrilor Camerei Deputaților să fie pregătiți pentru o sesiune extraordinară în următoarele zile."
Curtea Constituțională a decis marți, cu 6 voturi "pentru" și 3 "împotrivă" că referendumul s-a desfășurat corect, dar nu a fost întrunit cvorumul. Unul dintre magistrați, Ion Predescu a declarat că Aspazia Cojocaru, judecător propus de PSD, a înclinat balanța în favoarea lui Băsescu. Indignată de afirmația colegului său, Aspazia Cojocaru a spus că nu vrea să facă pușcărie, așa că nu poate încălca legea.
TUDOREL TOADER, judecător C.C.R. "- Ați simtit presiuni? Ați dat alt vot? Vă e teama ca ați putea ajunge la închisoare? - Fiecare își expune opiniile personale! Eu o sa-mi exprim opiniile mele, probabil, intr-o opinie separata."
ASPAZIA COJOCARU, judecător C.C.R. "- Cu ce au incalcat legea cei care au votat pentru validarea referendumului? - Nu stiu, intrebati-i pe ei, cei care sunt educati si nu au auzit de puscarie. Probabil au auzit din copilarie de altceva. Intrebati-l pe domnul Predescu, sa puna la dispozitie cifrele de la Guvern."
Opiniile celorlalți judecători sunt împărțite.
ION PREDESCU, judecător C.C.R. "- În opinia dumneavoastra, acest referendum ar fi trebuit sa fi validat? - Absolut! Asa am si votat! Cei opt milioane si jumatate prezenti la vot reprezentau cifra corespunzatoare la 17 milioane, ori, la noi, nu erau atâția ci cu mult mai putin cetatenii cu drept de vot."
AUGUSTIN ZEGREAN, președintele C.C.R. "Vom arata in amanunt ce am luat in calcul, ce nu am luat, ce trebuie sa intelegeti e ca nu noi am primit rezultatul de la B.E.C.. Noi am stabilit că referendumul a fost corect și am confirmat rezultatul. Cvorumul e in legea din 2000, nu l-a stabilit C.C.R.."
ZOLTAN PUȘCAȘ, judecător C.C.R. "De cand sunt la Curtea Constitutionala, nu am fost rugat, sunat sau obligat sa votez intr-un fel sau altul."
CRIN ANTONESCU, președintele interimar al României "Atât eu, ca președinte interimar al României, cât și PNL, vom respecta așa cum am anunțat și cum este corect hotărârea Curții. Socotim această hotărâre a Curții nedreaptă."
VICTOR PONTA, premierul României "Decizia Curții Constituționale va fi respectată și implementată, însă suntem obligați să constatăm efectele aceste decizii: o decizie nedreaptă, o decizie adoptată împotriva regulilor democratice."
La data publicării deciziei Curții în Monitorul Oficial, Crin Antonescu își încheie interimatul la Cotroceni, iar Traian Băsescu își reia prerogativele de șef al statului.
Condamnări în dosarul privind șantajarea jurnalistei Emilia Șercan de către foști șefi ai Academiei de Poliție! Fostul rector Adrian Iacob și fostul său adjunct, Petrică Marcoci, au fost condamnați de...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
PSD a sesizat Curtea Constituțională, referitor la Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență din 2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. Magistrații constituționali...
Parlamentul nou-ales se întrunește după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri, potrivit Constituției României. Camera Deputaților...
Plimbare în Franța, de 150.000 de euro, descoperită de Curtea de Conturi la Primăria Sectorului 5. Potrivit raportului dat publicității de actuala conducere a primăriei, privind activitatea instituției...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019