Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
ILIE BOLOJAN, președinte interimar
"România e un stat democratic, care lucrează în continuare pentru a consolida instituțiile și încrederea în acestea. Așa cum așteaptă cetățenii noștri. Întărirea democrațiilor noastre este un obiectiv permanent, iar România nu face excepție. La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Este evident că această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Doresc să afirm cu toată responsabilitatea că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional al legii și al democrației."
Bolojan a afirmat că pentru alegerile prezidențiale, ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul tuturor instituțiilor este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Totodată, acesta a dat și un mesaj de stabilitate. România are o coaliție de guvernare ce asigură stabilitatea țării. Gestionarea responsabilă a bugetului, menținerea unui nivel ridicat al investițiilor, care să genereze creștere economică și creșterea calității serviciilor publice sunt condițiile pentru o bună guvernare, a precizat Ilie Bolojan. "România rămâne un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene și direcțiile principale ale politicii externe rămân neschimbate. Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene, rămânem pro-atlantici și un stat aliat responsabil. România e un partener de încredere în plan bilateral și în comunitatea internațională", a mai subliniat președintele interimar, Ilie Bolojan, în contextul recentelor acuzații din partea unor oficiali americani, privind slaba democrație din țara noastră.
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Angajații Senatului sunt în fierbere, după ce au aflat că aproape 200 dintre ei vor fi concediați. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a fost huiduit de angajații instituției, miercuri, după o conferință de presă, în care a anunțat concedierile.
După mai multe discuții purtate în sânul coaliției, data alegerilor prezidențiale ar fi fost validată. Potrivit surselor politice, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, în principiu, data organizării scrutinului pentru șeful statului.
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019