Așa cum a promis, Guvernul și-a angajat răspunderea pe Codul Muncii. Premierul Emil Boc a mers în fața plenului reunit al Parlamentului, pentru a-și asuma controversatul proiect. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Ioan Oltean, a anunțat prezența în sală a 239 de deputați și senatori, din totalul de 471.
EMIL BOC - premierul Romaniei: "Prima problemã e cea legatã de contractul de muncã pe duratã determinatã. România detine cea mai micã pondere a contractelor de muncã pe duratã determinatã.''
Ședința comună a celor două Camere a început cu o intarziere de o jumatate de oră, in absența reprezentantilor opozitiei. Premierul a punctat motivele care determină nevoia unui cod nou.
EMIL BOC - premierul Romaniei:: ''Lumea e în permanentã schimbare. Actualul Cod al Muncii e din 2003. De atunci au intervenit cel putin douã elemente noi care determinã modificarea. În primul rând, intrarea Românei în UE. În al doilea rând, criza economicã ne-a demostrat cã avem nevoie de o mai mare flexibilitate a conditiilor de muncã."
Seful Executivului a reamintit că noile prevederi din Codul Muncii sunt foarte utile.
EMIL BOC - premierul Romaniei:''Am propus ca durata contractului pe perioadã determinatã sã poatã fi prelungitã prin acordul pãrtilor, dacã e nevoie de finalizarea unui proiect program. Mãrim durata de la 24 de luni, la 36 de luni. Contractul de muncã pe duratã nederminatã rãmâne regula."
Între timp, conducerea Camerei Deputatilor s-a ales cu o plângere penală din partea sindicaliștilor, supărați că nu au fost lăsați să participe la sedinta.
EMIL BOC - premierul Romaniei:''În temeiul articolului 114, Guvenul îsi angajeazã rãspundea asupra proiectului de lege pentru modificarea legii 53/2003 , adicã Codul Muncii. Vã multumesc!"
Opoziția a depus deja la Parlament moțiunea de cenzură intitulată ''Codul Boc - salarii mici, șomaj mare, firme falimentate''.
VICTOR PONTA - presedinte PSD: ''Avem numãrul de semnãturi. Va fi votatã de toti parlamentarii USL, adicã PSD, PNL si PC. Este prima datã când o motiune de cenzurã are si un proiect alternativ.
Textul documentului, semnat de 210 parlamentari, va fi citit miercuri. Saptamana viitoare, pe 16 martie, motiunea va fi dezbătută și votată.
Inițiativa de majorare a sancțiunilor aplicate parlamentarilor care absentează nemotivat a fost votată, marți, în plen. În urma votului, absențele nemotivate ale parlamentarilor vor fi sancționate cu 5% din indemnizația lunară brută...
Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, este pe cale să-și ia adio de la funcție. Potrivit unor surse politice, coaliția de guvernământ a luat, deja, decizia de scchimbare din funcție a lui Toni Greblă, iar Birourile Permanente Reunite...
Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României. El a declarat, luni, că demisionează, începând cu 12 februarie, ”pentru a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.
Proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025 vor intra, miercuri, în dezbatere parlamentară. Potrivit programului aprobat de birourile permanente unite ale Senatului și Camerei...
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019