Deputatii au votat, marti, în unanimitate, raportul asupra legii ANI, respectând exigentele formulate de premierul Emil Boc. Pentru a se asigura ca mesajul sau este clar a mers la la sedinta Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor alaturi de ministrul Justitie, Catalin Predoiu.
EMIL BOC, premierul Romaniei : "Din perspectiva Guvernului sustinem forma actului normativ promovata de Guvern si adoptata de Camera Deputatilor. Avem nevoie de o singura declaratie de avere, sa stearga anumite date cu caracter personal ce tin de domiciliu sau adresa imobilului, dar în rest nu avem nimic de ascuns, ele trebuie sa ramâna publice. Consideram ca trebuie majorat de la 1 la 3 ani termenul în care ANI poate verifica averile dupa sfârsitul mandatului. Declaratiile de avere si de interese sa fie pasrate pe site-ul institutiei si ANI pentru trei ani de la încetarea mandatului."
Deputatii vor dezbate noul document, în sesiunea extraordinara din 16 august, dupa care legea va trece si pe la Senat.
MIRCEA GEOANA - presedintele Senatului : "Am stabilit ca Senatul României sa intre în sesiune extraordinara începând cu 16 august. (...) Proiectele pe care presedintele le-a transmis le cunoasteti deja- proiectul de lege pentru ANI, aici vom astepta forma de la Camera Deputatilor si proiect de lege cu privire la funcþionarea Curtii Constitutionale."
Totodata, presedintele ANI, Catalin Macovei a anuntat ca legea, în acest moment, se afla în echilibru, este în conformitate cu deciziile Curtii Constitutionale si cu cerintele raportului Comisiei Europene. Macovei si-a exprimat increderea ca macar in al 12-lea ceas Senatul, va da o lege ANI care sa îndeplineasca cerintele inaltului for european. Noul act normativ are nevoie de o sustinere larga în Parlament pentru a fi adoptat, într-o forma care sa corespunda exigentelor Uniunii Europene. Legea ANI a fost declarata neconstitutionala în iulie, dupa ce Senatul a decis ca averile demnitarilor nu mai pot fi controlate. Potrivit actului normativ, declaratiile de avere ar fi urmat sa aiba doua forme: una confidentiala si una publica. În plus, demnitarii nu mai erau obligati sa declare valoarea operelor de arta si bijuteriilor pe care le detin.
România are un nivel scăzut de trai, comparativ cu alte state europene, dar, în mod surprinzător, se situează printre țările fruntașe la risipa de hrană. Totuși, românii au devenit conștienți de această risipă...
Protest al sindicaliștilor din Sănătate, la Parlament, în zilele în care sunt programate dezbaterea și votul în plen privind proiectul legii bugetului de stat și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021.
Legea care prevede majorarea pensiilor cu 40% este constituțională! Judecătorii Curții Constituționale a României au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea rectificării bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Parlamentul nou-ales se întrunește după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri, potrivit Constituției României. Camera Deputaților...
Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care gospodăria țărănească va fi scutită de impozit pe terenuri și clădiri. Acest lucru este posibil cu condiția ca respectiva gospodărie să fie înscrisă într-o cooperativă...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019