Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate a fost adoptata de deputati în sesiunea extraordinara de luni cu 204 voturi pentru, 2 voturi împotriva si 2 abtineri.Nu fara emotii insa. La un moment dat, dezbaterea a fost întrerupta timp de o jumatate de ora, la cererea PSD.
AURA VASILE, deputat PSD : "Suntem pentru transparenta, sunt nemultumita ca atât noi cât si opinia publica suntem amenintati cu neintrarea în spatiul Schengen, grupul PSD+PC paraseste sala! (...) Grupul PSD+PC paraseste sala si lasa pe cei care cred ca au facut o lege buna!"
ROBERTA ANASTASE : "Am înteles mesajul, am si numarat, 20 de membri PSD prezenti în sala!" (pleaca PSD-istii) Dupa ce a fost reluata sedinta, premierul Emil Boc a tinut un discurs în care a prezentat importanta Legii ANI.
EMIL BOC, prim-ministru: "Aceasta lege este importanta din doua puncte de vedere: în raport cu Romania si în raport cu românii. Avem nevoie pentru a le arata românilor ca nu exista retinere din partea politicienilor privind controlul averii demnitarilor. Salut decizia Comisiei Juridice de adoptare cu privire la aceasta lege. Neadoptarea ei ar putea pune în pericol România atât din spatiul Schengen, cât si a fondurilor.
Cu toate ca au avut unele obiectii, deputatii PNL au votat legea.
CALIN POPESCU TARICEANU, deputat PNL : "Aceasta lege, în forma pe care o vom dezbate azi, în niciun fel nu raspunde deciziilor CCR, astfel ca ne gasim în fata unei dileme! În pofida acestui fapt, va reafirm aici ca suntem gata sa votam legea, dar ar fi fost bine sa nu facem din nou acelasi exercitiu si legea sa fie din nou sanctionata!"
MARTON ARPAD, deputat UDMR: "Pentru a nu bloca procedura, am votat pentru desi, conform propiei mele constiinte, ar fi trebuit sa votez împotriva!"
Legea ANI va fi dezbatuta saptamâna viitoare în sesiune extraordonara la Senat, care este camera decizionala.
Presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a discuta legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce Romania a fost criticata de Uniunea Europeana pentru ca ar fi ingradit atributiile agentiei.
Retragere, în PNL! Fostul lider al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat că demisionează din Senatul României, dar nu a oferit detalii cu privind la motivele care l-au determinat să ia această hotărâre.
Liderii PNL reuniți, duminică, în ședința Consiliului Național, au validat candidatura comună din partea coaliției a lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Decizia a fost votată în unanimitate. ”Sunt fericit să ducem...
Șoc pe scena politică românească. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat retragerea de la negocierile pentru un nou guvern. "PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești”, a scris Ciolacu, pe Facebook. Acesta a declarat că în urma atacurilor din perioada negocierilor nu vrea "să mai joace în acest film".
PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu! Prim-vicepreședintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, speră ca, spre binele României, moțiunea să treacă.
Premierul Florin Cîțu și-a anunțat astăzi candidatura la șefia PNL. El consideră că partidul, pe care l-a susținut dintotdeauna și în care are mare încredere, are nevoie de o conducere care să vină cu noi idei de guvernare.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019