Declarațiile premierului maghiar sunt interpretate de politicienii nostri ca revizioniste. Membrii comisiei de politică externă din Senat au vrut să afle părerea ministrului Theodor Baconschi despre controversatele afirmatii ale lui Viktor Orban.
THEODOR BACONSCHI, ministrul Afacerilor Externe: "Sunt de pãrere cã orice derapaj care încalcã viziunea noastrã, Constitutia, pozitia statului în materie de integritate, suveranitate, pãstrare a frontierelor, orice derapaj trebuie sanctionat. În cazul dat, mesajul d-lui Orban nu fãcea nicio referire de naturã iredentistã.''
TITUS CORLĂȚEAN, președinte Comisia pt. politică externă:"Si noi suntem adeptii unei relatii bazate pe respect recirproc si bunã reprocitate. Dar în ultimele luni aceste relatii au pãrut dezechilibrate. Lucrurile acestea necesitã o reactie institutionalã."
Ambasadorul Ungariei a fost convocat la Ministerul de Externe de la București.
prin telefon: OSZKAR FUZES, ambasadorul Ungariei la București: "Am avut o discuþie în legãturã cu evenimentele din Parlamentul României. Am stabilit faptul cã declaraþia oficialã din partea prim-ministrului Ungariei nu are nimic rãu. Cazul este închis, pentru cã n-ar fi fost deschis deloc."
Ministrul Baconschi a precizat că l-a rugat pe ambasadorul Fuzes să le transmită autorităților române mesajul premierului Viktor Orban și, totodată, să se delimiteze de ''adăugirile'' care ar fi apărut în presă.
"Să fie Ardealul cum a fost și națiunea ungară cum a fost!" Asa ar fi sunat îndemnul premierului Ungariei, Viktor Orban, transmis pe 15 martie, de la Budapesta, tuturor maghiarilor din România. De aici au pornit și conflictele parlamentarilor prezenți la dezbaterea motiunii de cenzură.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019