Peste 18 milioane de cetățeni cu drept la vot sunt așteptați, duminică, la urne, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Campania electorală se va închide sâmbătă, la ora 7:00. Alegătorii se pot prezenta la urne duminică, de la ora 7:00 până la ora 21:00. În România sunt organizate 18.532 de secții de votare, dintre care 1245 în Capitală. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cetățenii români aflați în străinătate vor putea vota în 190 de secții. Acestea vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale din străinătate, precum și în teatrele de operațiuni din Afganistan. De ce este important să votăm?
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter: ”Peste 70% din legislația aplicabilă în România este adoptată în Parlamentul European, așa că europarlamentarii români au un rol important pentru țara noastră. Puteți vota și dacă nu vă aflați în localitatea de domiciliu, pe listele electorale suplimentare."
Cetățenii care vor să voteze trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Accesul acestora în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorul prezintă actul de identitate președintelui biroului electoral al secției de votare sau unui membru desemnat. Aceștia verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista permanentă sau de pe lista electorală specială. Alegătorul semnează în listă, iar pe baza semnăturii primește buletinul de vot și ștampila cu mențiunea ”votat”. Ștampila trebuie aplicată înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau prenumele și numele candidatului independent pe care îl votează.
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
După mai multe discuții purtate în sânul coaliției, data alegerilor prezidențiale ar fi fost validată. Potrivit surselor politice, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, în principiu, data organizării scrutinului pentru șeful statului.
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
În ciuda deciziei CCR de anulare a prezidențialelor, Călin Georgescu a mers, duminică-dimineață, la secția de votare din Mogoșoaia, la care este arondat, unde a fost întâmpinat de susținători. El a cerut deschiderea...
Salutată de unii ca salvatoare, înfierată de alții drept ”nedemocratică”, decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale a stârnit stârnit nemulțumirea ambilor candidați. La câteva ore de la comunicarea deciziei...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019