Șeful Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei să-și facă treaba și să dea mai puține sfaturi. Este reacția premierului Victor Ponta, după ce directorul ANRE a spus că autoritățile ar trebui să se preocupe mai puțin de menținerea la un nivel scăzut a prețurilor energiei și mai mult de creșterea veniturilor populației.
NICOLAE HAVRILEȚ, președinte, A.N.R.E.: "În mod normal, dacă o sã comparăm prețurile, România are un preț la energie cu 25-30% mai mic decat prețul mediu din Uniunea Europeană. (...) Menținerea costurilor mici sub costurile de producție avantajeazã nu pe cei care nu au putere de cumpãrare, ci pe cei care își permit sã cumpere!"
VICTOR PONTA, premierul României: "Președintele ANRE e bun la sfaturi. Aștept de la el să aibă grijã sã aplice regulile europene. ANRE, în afarã de eolianã, nu știu altceva. Sã-și facã treaba, sã dea sfaturi mai puține!"
Premierul a precizat că avem cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Ponta spune că, în timp ce în Europa prețurile au tot crescut, în Statele Unite s-au redus, pe fondul boom-ului industriei gazelor de șist.
VICTOR PONTA, premierul României: ''Este vorba de securitatea energeticã a României, de interesul pe termen lung, dacã vrem sã fim mai departe dependenți de importurile de gaze, din Rusia sau de unde vin, sau vrem sa fim producãtori! (...) Vreau sã fim o țarã care își înțelege interesele."
Discuția apare în contextul în care E.ON România cere majorarea cu 10 la sută a tarifului de distribuție a gazelor. Dacă se va obține aprobarea ANRE, facturile vor crește, din nou, cu alte trei procente. Majorarea s-ar adăuga celor deja stabilite de calendarul impus de FMI. De la 1 iulie, consumatorii casnici vor resimți o scumpire a gazelor naturale cu 8 la sută. In plus, de la 1 octombrie, gazele se vor mai scumpi o dată, cu alte două procente.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trage un semnal de alarmă! Acesta a declarat că unele companii de furnizare a curentului electric trec consumuri estimate foarte mari pe facturi, ceea ce reprezintă ”o formă de...
Românii care intenționează să-și schimbe furnizorul de energie electrică trebuie să fie atenți la mai multe aspecte. InfoCons avertizează că, înainte de a semna un nou contract, consumatorii trebuie să fie...
Planuri mari pentru România! Proiectul “România eficientă” presupune dezvoltarea și derularea unui program național de eficiență energetică, demarat în vara anului 2019 și care se va întinde cel puțin până în anul 2022. Inițiatorii proiectului își propun să ajute România să atingă țintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și eficientizare energetică.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, numit la conducerea Agenției Europene de Reglementare în Energie. Este vorba de o instituție-cheie pe piața energiei, având rolul de a coordona activitatea arbitrilor...
Raport privind furturile de energie electrică și gaze, prezentat de un furnizor care a suportat prejudiciile. Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică au fost identificate de specialiștii companiei...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019