Sfârșit de mandat pentru președintele jucător Traian Băsescu. De mâine, fotoliul de la Cotroceni va fi ocupat de Klaus Iohannis. Cei zece ani în care România a fost condusă de Traian Băsescu nu au fost lipsiți de evenimente. Mandatele sale au fost presărate cu suspendări, alianțe, despărțiri și o luptă continuă cu premierii Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta, cu care a ajuns într-un război instituțional și politic. A câștigat mai întâi în fața lui Adrian Năstase, în 2004. În 2009 l-a învins pe Mircea Geoană, chiar dacă acesta din urmă își anunțase victoria după sondaje. În 2014 îi predă însă ștafeta, și o țară cu, susținea el, "opțiuni de dreapta", președintelui ales, Klaus Iohannis.
AMBIANTE
NATALIA MANOLESCU, reporter: "Traian Băsescu a fost președintele suspendat de două ori din funcție. El a reușit să întoarcă în favoarea sa miza acestor suspendări, deși contextul politic îi era total nefavorabil. S-ar putea spune că a fost reconfirmat în funcție de patru ori, dacă luăm în calcul și cele două suspendări, din 2007 și 2012."
Președintele a intrat în conflict cu Legislativul încă de la suspendarea din 2007. A cerut, prin referendum național, ca Parlamentul să aibă maxim 300 de membri și o singură Cameră. In ultimul an de mandat, însă, a ajuns să nu fie trecut pe lista invitaților la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului, condus acum de fostul său rival Călin Popescu Tăriceanu.
NATALIA MANOLESCU, reporter: "Un președinte altfel, cunoscut pentru băile de mulțime și pentru sloganurile celebre, cum ar fi "Sa trăiți bine" și ”De ce le e frică, nu scapă”. Multe din expresiile sale au fost îndelung comentate, cum ar fi ”Marea Neagră, lac rusesc” sau ”soluția imorală”.
Un deceniu care a însemnat și intrarea României în UE, dar nu a adus integrarea în spațiul Schengen sau ridicarea vizelor pentru America. Și aceasta deși președintele evoca axa Washington-Londra-București drept prioritate externă. Un punct important pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA este și amplasarea scutului la Deveselu. La început de mandat, Băsescu și-a propus o relație bună cu Rusia, dar atitudinea sa față de Moscova a fost marcată de inconstanță. În schimb el a pledat mereu cauza europeană a Chișinăului. De altfel, prima vizită externă a lui Traian Băsescu a fost la în Republica Moldova, în ianuarie 2005.
AMBIANTA
Traian Băsescu nu a ezitat să-și exprime, în campaniile electorale, de la tribuna Palatului Cotroceni, sau în emisiuni TV, opțiunea politică pentru o formațiune politică, susținerea sau dezacordul față de un candidat înscris în cursa electorală. Este mai ales cazul ultimei campanii, când a fost alături de Elena Udrea, candidatul PMP, partid în care este de altfel așteptat imediat după încheierea mandatului.
Klaus Iohannis a părăsit definitiv Palatul Cotroceni, după ce luni a demisionat din funcție. Garda de Onoare i-a prezentat onorul la final de mandat.
Klaus Iohannis, prezent la festivalul comunității săsești din România! Șeful statului a declarat, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Săptămâna Haferland”, organizată în satul Criț din județul Brașov, că desfășurarea festivalului reprezintă, pe de-o parte, un pas spre normalitate și pe de altă parte, întărirea cooperării dintre România și Germania.
Șeful statului, pe bicicletă, spre Palatul Cotroceni! Klaus Iohannis s-a alăturat campaniei "Vinerea verde", inițiată de Ministerul Mediului, și a ales să vină cu bicicleta la serviciu.
Mesaj optimist, de la Cotroceni! Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de încurajare, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în ceea ce privește revenirea la normalitate.
Președintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis un mesaj tuturor românilor, cu ocazia Anului Nou! Șeful statului a subliniat în urarea sa că reîntoarcerea la normalitate este din ce în ce mai aproape.
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019