Propunerea premierului Victor Ponta de a organiza alegerile parlamentare în luna octombrie, și nu la termen, în noiembrie, așa cum ar fi normal, naște noi controverse în lumea politică. Un scenariu în care președintele să poată dizolva Parlamentul înainte de termen, presupune plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria și respingerea altor două guverne. Membrii USL nu au dat vreun semn că ar accepta această variantă, încercând să caute soluții de rezervă.
VICTOR PONTA, premierul României "Dacă faci alegerile la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie, iar ajungi de Crăciun cu bugetul și nimeni nu mai e atent la bugetul României. Există acea interpretare a unui articol din constituție, dar o să discutăm cu toate forțele politice raționale să nu ajungem de Sfântul Nicolae umblând prin zăpezi în campanie electorală."
Propunerea premierului nu pare a fi agreată de PDL. Fosta Putere sustine ca partidele nu se pot intelege intre ele sa incalce Constituția. În plus, chiar dacă s-ar ajunge la un acord politic, stabilirea datei alegerilor inainte de noiembrie nu ar rezolva problema încetării mandatului Parlamentului în funcție.
CRISTIAN BOUREANU, deputat PDL "Constituțional nu se poate. Poziția partidului a fost foarte clară. Este nevoie de implicarea președintelui. El poate dizolva parlamentul. Noi nu excludem acest lucru, dar se poate face doar cu respectarerea Constituției. Nu trebuie noi să fim de acord cu asta."
Mandatul actualului Parlament este de patru ani și expiră pe 19 decembrie 2012. Constituția prevede că noul legislativ se întrunește la cel mult 20 de zile de la alegerile parlamentare, care în mod normal ar fi programate la finalul lui noiembrie. Din punctul de vedere al europarlamentarului PDL, Cristian Preda, alegerile ar putea avea loc cel mai repede în 2 decembrie. Mai devreme de această dată, înseamnă alegeri anticipate și respectiv demisia guvernului, a precizat Preda.
Anularea alegerilor a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză, însă a fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice. Aceste afirmații au fost făcute de către președintele interimar, Ilie Bolojan, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
După mai multe discuții purtate în sânul coaliției, data alegerilor prezidențiale ar fi fost validată. Potrivit surselor politice, coaliția PSD-PNL-UDMR ar fi stabilit, în principiu, data organizării scrutinului pentru șeful statului.
Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit astăzi în noua formulă. La Camera Deputaților, PSD are cei mai mulți deputați, urmat de AUR, PNL, USR, SOS și UDMR.
În ciuda deciziei CCR de anulare a prezidențialelor, Călin Georgescu a mers, duminică-dimineață, la secția de votare din Mogoșoaia, la care este arondat, unde a fost întâmpinat de susținători. El a cerut deschiderea...
Salutată de unii ca salvatoare, înfierată de alții drept ”nedemocratică”, decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale a stârnit stârnit nemulțumirea ambilor candidați. La câteva ore de la comunicarea deciziei...
Curs valutar : Marți, 21 Mai. 2019