Date companie
 
 
 
 

Vot mixt, uninominal și pe liste, la parlamentarele din toamnă

RSS Știri
 
 
Data publicării : 20 Aprilie 2012
Categorie : Politic | Cuvinte cheie : alegeri, proiect de lege, vot mizt
 

Jumătate dintre senatori și deputați vor fi aleși, la toamnă, prin vot uninominal, iar cealaltă jumatate, pe liste de partid. Decizia a fost luată în comisia electorală, iar proiectul de lege va fi definitivat săptămâna viitoare. Opoziția nu este, însă, de acord și acuză Puterea că una spune la televizor și alta face în comisie.

SULFINA BARBU, președ., Comisia parlamentară electorală: "Toți membrii comisiei au mers pe susținerea acestui vot mixt.(...) 50% din mandate să fie atribuite direct: uninominal majoritar, cine câștigă acel colegiu va lua mandatul de deputat și de senator."

MIRCEA DUȘA, deputat PSD: "Noi milităm pentru uninominal, iar cel care ia cele mai multe voturi într-un colegiu, din voturile valabil exprimate, să fie declarat câștigător."

Dacă propunerea va fi votată și de plenul Parlamentului, noul sistem va putea fi aplicat la alegerile parlamentare din noiembrie. Practic, România va fi împărțită într-un număr de colegii egal cu jumătate din numărul senatorilor, respectiv deputaților. Spre exemplu, dacă România va avea 300 de deputați și 100 de senatori, vor exista 150 de colegii pentru Camera Deputaților și 50 pentru Senat. Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: două pentru Senat și două pentru Camera Deputaților. Pentru fiecare Cameră, alegătorul va vota atât pentru candidații din colegiul respectiv, pe unul dintre buletine, cât și pentru lista fiecărui partid, pe al doilea buletin de vot. Candidații care câștigă aceste colegii, dintr-un singur tur, devin parlamentari. Restul locurilor vor fi împărțite direct proporțional cu numărul de voturi obținute de fiecare partid, prin așa-numitul sistem de compensare, care urmează să fie decis în perioada următoare. De exemplu, dacă un partid obține 20% din voturi la nivel național, ar avea dreptul la 60 de deputați și 20 de senatori. Dacă, însă, respectivul partid câștigă doar 40 de deputați și 10 senatori, va primi 20 de locuri la Cameră și 10 la Senat, devenind parlamentari primii clasați pe listă.



« înapoi la toate știrile

 
 

Adaugă comentariu



 
 

Alte știri pe aceeași temă

  • Alegeri locale parțiale, în 23 de județe ( 27 Iunie 2021 )

    Alegeri locale parțiale, în 23 de județe! Cetățenii cu drept de vot din 6 orașe și din 30 de comune au fost chemați la urne, pentru a-și alege primarii ori consilierii locali. Cele șase orașe în care...

  • Premierul Florin Cîțu și-a anunțat candidatura pentru conducerea PNL ( 30 Mai 2021 )

    Premierul Florin Cîțu și-a anunțat astăzi candidatura la șefia PNL. El consideră că partidul, pe care l-a susținut dintotdeauna și în care are mare încredere, are nevoie de o conducere care să vină cu noi idei de guvernare.

  • Întrunirea noului parlament, în cel mult 20 de zile ( 7 Decembrie 2020 )

    Parlamentul nou-ales se întrunește după comunicarea rezultatelor finale ale alegerilor la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri, potrivit Constituției României. Camera Deputaților...

  • AUR, un istoric scurt, dar controversat ( 7 Decembrie 2020 )

    Alianța pentru Unirea Românilor este un câștigător-surpriză al alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Niciun sondaj de opinie din campania electorală nu credita AUR cu un asemenea rezultat.

  • Procesul de vot în Diaspora, în desfășurare ( 5 Decembrie 2020 )

    Procesul de votare la alegerile parlamentare 2020 este în plină desfășurare în străinătate! Prima secție de vot din Diaspora s-a deschis vineri seară, la ora 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

 
 
 
 
National TV Stana de Vale cam 1 National FM - Muzica romaneasca Stana de Vale cam 2